18.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024 - 22:06
No menu items!

Personalități marcante la cea de-a doua ediție a conferinței internaționale ”Laser, Plasmă și Radiație-Știință și Tehnologie”

spot_img

Cea de a doua ediție a conferinței internaționale – “International Conference on Laser, Plasma and Radiation – Science and Technology” (ICLPR-ST), organizată de Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) a debutat marți, 18 iunie.

Conferința ICLPR-ST reunește, în Delta Dunării, aproximativ 200 de participanți: cercetători de la universități și instituții de cercetare din țară și din străinătate, reprezentanți ai unor companii industriale care își derulează activitatea în domeniul științei și dezvoltării de noi tehnologii cu laseri, plasmă si radiație, specialiști din domeniu.

În deschiderea evenimentului, Cristian Mihăilescu, directorul general al INFLPR a vorbit și despre Școala de Vară, în cadrul căreia profesori de renume din România, dar și din Europa, Asia și America de Nord susțin prelegeri pentru tinerii cercetători, dar și pentru studenții participanți din toate ciclurile universitare (licență, masterat sau doctorat).

Cu mare plăcere, Institutul Național pentru Fizica Laserului, Plasmei și Radiațiilor (INFLPR) vă urează bun venit la cea de-a 2-a ediție a Conferinței Internaționale privind Laser, Plasmă și Radiație – Știință și Tehnologie (ICLPR-ST). În acest an, suntem încântați să introducem, ca parte integrantă a conferinței, o școală de vară, prin care  oferim o platformă suplimentară de învățare și colaborare. Mai mult, prin Programul de creștere inteligentă, digitalizare și instrumente financiare 2021-2027 – Platforma națională de tehnologie și semiconductori, găzduim un atelier industrial care va evidenția tendințele actuale ale industriei și perspectivele viitoare în domeniul tehnologiei și aplicațiilor semiconductoare.

Conferința ICLPR-ST reunește oameni de știință și lideri internaționali din industrie pentru a explora cele mai recente progrese în tehnologia laserului, plasmei și radiației, precum și pentru a dezvolta aplicații viitoare. Subiectele dezbătute vor viza lasere și optică, fizica plasmei și radiațiilor, fotonică, tehnologii laser, fenomene ultrarapide, prelucrarea materialelor cu laser și plasmă și aplicații inovatoare în domenii pecum, protecția mediului, științe ale vieții și energie durabilă.

Scopul conferinței noastre este acela de a aduce împreună experți de top, cercetători și studenți în domeniul laserelor, plasmei și fizicii radiațiilor, promovând astfel un mediu unic, complementar și interdisciplinar, pentru schimbul de inovații științifice și tehnologice de ultimă oră. De aceea, conferința include un atelier menit să faciliteze colaborarea între mediul academic și industrie, în care cercetătorii și inginerii vor împărtăși povești de succes în domeniul transferului tehnologic și al dezvoltării de noi produse. Vom purta, de asemenea, discuții despre protecția proprietății intelectuale și potențialul de transformare al soluțiilor emergente în mediile corporative.

Suntem profund onorați de participarea dumneavoastă la acest eveniment și sperăm că agenda noastră științifică va oferi o experiență bogată și unică tuturor participanților”, a spus directorul general al INFLPR, în deschiderea lucrărilor.

La rândul său, primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, prezent la deschiderea conferinței, a menționat că intenționează ca, în următorii patru ani, Măgurele să beneficieze de infrastructura necesară pentru a organiza această conferință.

Mi-aș dori ca nu peste 2 ani, dar peste 4 ani, Măgurele să aibă infrastructura necesară pentru a organiza această conferință la Măgurele. Mi-aș dori ca peste 4 ani, Măgurele să aibă și locuri de cazare, și săli de conferință, iar această conferință pe care dl Cristian Mihăilescu a inițiat-o, să aibă loc chiar la Măgurele. Felicitări pentru această conferință! Măgurele este un oraș al cercetării, iar Primăria Orașului Măgurele a înțeles acest lucru. Noi ne dezvoltăm, iar blazonul orașului Măgurele este pe acest pilon al cercetării. Vă mulțumesc că ați ales să faceți din orașul nostru un oraș important al României, un oraș important pe harta lumii!”, a spus primarul orașului Măgurele.

Sesiunile plenare care au debutat pe 18 iunie sunt susținute de către profesori de prestigiu ai comunității științifice dedicate laserilor și plasmei, din România și din străinătate (Franța, Elveția, Japonia, Israel, SUA, Germania, Cehia, Belgia ș.a.).

Astfel, printre participanții la conferință se regăsesc  Nadezhda BULGAKOVA – Institutul de Fizică CAS, Praga, Republica Cehă, Douglas CHRISEY  – Universitatea Tulane, New Orleans din SUA și Richard van de SANDEN  – Universitatea de Tehnologie Eindhoven, Olanda.

Aceștia vor aborda teme precum: obținerea de energie regenerabilă pe baza proceselor de conversie în plasmă, sinteza de noi materiale nanostructurate, dar și interacția radiației laser de mare intensitate cu materia, teme care acoperă domeniile din Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027.

Evenimentul este organizat de INFLPR în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Asociația Măgurele Science Park (MSP), precum și cu sprijinul sponsorilor: 3R Green, AMS 2000 Trading Impex, Apel Laser, BERD Trading, BIOTECH SOLUTIONS, CANBERRA  PACKARD S.R.L., HISTERESIS, HYPO Tech & Consulting, NanoSystems MC, SC NANOTEAM,   Shimadzu,  SPECS, Surface, Nano Analysis,  Thales Group.

D.Constantin