10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 17:33
No menu items!

Pericolul îndulcitorilor fără zahăr: risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare şi mortalitate

spot_img

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis luni o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr (NSS) ca metodă de slăbit, arătând că aceștia nu sunt eficienți, ba mai mult, pot provoca afecțiuni precum diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.

Potrivit directorului OMS pentru nutriţie şi siguranţă alimentară, Francesco Branca, au fost revizuite în mod sistematic datele adunate despre consumul îndulcitorilor fără zahăr.

Pe termen lung, folosirea lor nu duce la reducerea grăsimii nici la adulți, nici la copii, arată studiile. Din contră, ca în cazul zahărului, folosirea acestor tipuri de îndulcitori pe termen lung poate duce la un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare, dar și la o rată mai mare a mortalității la adulţi.

„Oamenii trebuie să ia în considerare modalităţi de a reduce consumul de îndulcitori fără zahăr, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, fructele sau alimentele şi băuturile neîndulcite”, a spus Francesco Branca.

NSS includ de obicei acesulfam de potasiu, aspartam, advantame, ciclamaţi, neotam, zaharina, sucraloza, stevia şi derivaţii de stevie.

Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală şi de igienă care conţin NSS, cum ar fi pasta de dinţi, crema pentru piele şi medicamentele.

                                                                                                                   Adina Silav