Ecovacs, compania chinezească producătoare de roboți de uz casnic care se află în spatele popularelor modele de aspiratoare Deebot, este supusă unui control amănunțit după ce rapoartele au arătat că dispozitivele sale colectează date sensibile, inclusiv fotografii, înregistrări video și vocale, din interiorul locuințelor utilizatorilor. Aceste înregistrări, realizate de aspiratoarele robotizate, sunt utilizate pentru instruirea modelelor de inteligență artificială ale companiei, ceea ce ridică serioase probleme de confidențialitate și securitate.
Compania a confirmat despre colectarea datelor că face parte din „Programul de îmbunătățire a produselor”, la care utilizatorii optează prin intermediul aplicației pentru smartphone Ecovacs. Cu toate acestea, aplicația nu informează în mod explicit utilizatorii cu privire la tipul de date colectate, afirmând în schimb vag că participarea va „contribui la consolidarea funcțiilor și calității produselor”. Utilizatorii sunt direcționați către un link pentru mai multe detalii, dar nu este furnizat niciun link.
Politica de confidențialitate și practicile de colectare a datelor
În conformitate cu politica de confidențialitate a Ecovacs compania colectează o gamă largă de date personale, inclusiv:
– hărți 2D și 3D ale locuințelor utilizatorilor generate de aspirator;
– înregistrări vocale de la microfonul aspiratorului;
– fotografii și videoclipuri capturate de camera foto a dispozitivului.
În special, chiar și atunci când utilizatorii șterg fotografii, videoclipuri sau înregistrări prin intermediul aplicației, politica permite Ecovacs să păstreze și să utilizeze datele în scopuri de cercetare și dezvoltare a inteligenței artificiale. Deși compania susține că anonimizează datele la nivelul dispozitivului înainte de a le încărca pe serverele sale, persistă îngrijorări cu privire la eficiența cu care acest lucru protejează confidențialitatea utilizatorilor.
Defectele de securitate cibernetică ridică noi probleme
Pe lângă problemele legate de confidențialitatea datelor, s-a constatat că aspiratoarele Ecovacs suferă de vulnerabilități grave de securitate cibernetică. Cercetătorul Dennis Giese a descoperit defecte care ar putea permite hackerilor să acceseze dispozitivele de la distanță, compromițând și mai mult confidențialitatea utilizatorilor. Giese a remarcat: „Dacă roboții lor sunt defecți în acest fel, cum arată [serverul] lor back-end?” El și-a exprimat îngrijorarea că, chiar dacă Ecovacs nu acționează în mod rău intenționat, ar putea fi victima spionajului corporativ sau a atacurilor cibernetice sponsorizate de stat.
Ecovacs, care este evaluată la 4,6 miliarde de dolari, a recunoscut problemele și s-a angajat să își îmbunătățească practicile de securitate cibernetică. Compania a promis să lanseze actualizări care să abordeze aceste probleme de securitate până în noiembrie.
Amalia C.