1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:09
No menu items!

Pericolul care amenință Terra, explicat de astronomii români. VIDEO

spot_img

Specialiștii Institutului Astronomic al Academiei Române și Observatorului Astronomic din Cluj-Napoca, alături de colegii de la Institutul de Mecanică Cerească și de Calcul al Efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris, Isaac Newton Group of Telescopes din Insulele Canare și Infrared Telescope Facility din insulele Hawaii, au inițiat și derulat o campanie de observații dedicată studierii asteroidului 2004 BL86, care prezintă un potențial pericol pentru Terra.

Astronomii români au reușit, pentru prima dată de la descoperirea acestui corp ceresc în 2004, să stabilească proprietățile sale fizice și mineralogice, odată cu apropierea sa de Pământ în lunile ianuarie și februarie 2015, la doar 1,2 milioane kilometri, ceea ce reprezintă aproximativ de trei ori distanța Pământ – Lună.

Agenția Spațială Română precizează că datele de observație, obținute începând cu momentul descoperirii asteroidului 2004 BL86, în anul 2004, până în anul 2015, au contribuit la stabilirea elementelor orbitale ale asteroidului, însă proprietățile fizice și mineralogice au fost foarte puțin studiate, diametrul acestui obiect fiind estimat la aproximativ 500 metri cu marjă de eroare destul de mare.

Observațiile fotometrice ale asteroidului 2004 BL86 realizate anul acesta, odată cu apropierea sa de Pământ, au fost obținute în lunile ianuarie și februarie 2015 la Observatorul din Cluj-Napoca și București.

Observații spectroscopice în domeniul vizibil au fost realizate la Centrul de Observații la Distanță București, din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române, prin controlarea de la distanță a telescopului Isaac Newton. Cu o deschidere de 2,5 metri, acesta se afla în Insulele Canare.

Observațiile spectroscopice în domeniul infraroșu au fost efectuate de la Centrul de observații la distanța din Paris, de unde a fost pilotat telescopul Infrared Telescope Facility cu apertura de 3 metri, localizat în Insulele Hawaii.

Analiza datelor de observație a permis obținerea de rezultate legate de parametrii fizici și mineralogici ai asteroidului 2004 BL86, în timp ce datele spectrale au furnizat date cu privire la suprafața asteroidului. Oamenii de știință români au observat că asteroidul conține minerale bazaltice, ceea ce duce la concluzia că obiectul este un fragment al unui asteroid diferențiat, cel mai probabil o bucată din crusta unui astfel de obiect

Agenția Spațială Română

Din corelația strălucirii acestui corp și a mineralogiei sale a fost estimat un diametru realist de aproximativ 300 metri, în concordanță cu măsurătorile radar efectuate în Statele Unite. Analiza datelor fotometrice a permis confirmarea unei perioade de rotație proprii de aproximativ 2,6 ore.

Asteroid geointersector, acesta prezintă un potențial pericol pentru Terra nu doar pentru că ajunge în apropiere de Pământ, dar și pentru că orbita lui este haotică.

Agenția Spațială Română

Potrivit agenției, rezultatele obținute de cercetătorii români vin în sprijinul Programului de „Space Situational Awareness” la care România participă sub coordonarea Agenției Spațiale Române (ROSA) în calitate de Stat Membru al Agenției Spațiale Europene (ESA).

SSA reprezintă un efort coordonat pentru a detecta și urmări obiecte pe o orbită în jurul Pământului sau care intersectează orbita Terrei, precum și pentru monitorizarea fenomenelor naturale, care ar putea provoca daune sateliților din orbită, infrastructurii de la sol și oamenilor.

Olimpia Diaconiuc