1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024 - 3:29
No menu items!

Pericol uriaș de avalanșă în zonele montane înalte: „Riscul va fi amplificat la trecerea schiorilor”

spot_img

Meteorologii avertizează că este risc însemnat de avalanşe, de gradul trei din cinci, la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Bucegi, Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu, Godeanu. 

Ninsorile din ultimele zile au adus un strat consistent în majoritatea masivelor din Carpații Meridionali, stratul nou depus fiind local de peste 20-25 cm, peste un strat mai vechi, care era parțial stabilizat (cu excepția unor zone înalte unde erau acumulări sau plăci de vânt din ultima săptămână și care prezentau un grad de instabilitate).

Vântul puternic din ultimele zile a creat multiple plăci de vânt la peste 1.800 m, pe majoritatea versanților, unele de dimensiuni considerabile.

„Temporar se vor mai semnala ninsori în următoarele 2 zile, ce pot depune local 5-10 cm. Astfel, în partea superioară a stratului, vom întâlni un strat cu rezistență redusă, ce poate aluneca peste straturile mai vechi din interior și provoca avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari în zonele cu acumulări mai importante, în special la suprasarcini, dar izolat și în mod spontan, sub acțiunea vântului sau a ninsorilor viitoare.

Riscul declanşării avalanşelor va fi însemnat (3) şi amplificat la trecerea schiorilor sau turiştilor, prin ruperea plăcilor de vânt sau dislocarea stratului puţin rezistent din partea superioară a zăpezii”, se arată în Buletinul nivometeorologic.

La altitudini de sub 1.800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, riscul declanșării unor avalanșe mici și izolat medii fiind moderat(2) și prezent mai ales la suprasarcini.

În judeţul Sibiu, în zona turistică Bâlea Lac din Munţii Făgăraş, stratul de zăpadă măsoară 53 cm, aici fiind risc însemnat de producere de avalanşe.

Accesul la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina.

                                                                                                                 Adina Bucur