Nava de marfă numită Vera Su, care este coordonată de un echipaj turc și navighează sub pavilion panamez, încărcată cu mii de tone de uree, un îngrășământ chimic extrem de toxic, a eșuat în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra pe 20 septembrie, însă autoritățile bulgare nu s-au grăbit să intervină. În apropiere se află și Vama Veche. Bulgaria a decretat stare de urgență.
Mii de tone de uree riscă să ajungă în apa mării la doar 60 de kilometri de Vama Veche.
Nava transportă o cantitate mare de compuși chimici, iar dacă autoritățile bulgare nu reușesc să transfere marfa pe uscat, cele peste 3.000 de tone de uree aflate la bord ar putea provoca o catastrofă ecologică în Marea Neagră.
Ureea este folosită ca îngrășământ în agricultură, dar odată ce intră în contact cu apa de mare, provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului care emite toxine ce afectează viața marină.
Experții au avertizat că acest lucru ar distruge bogatele habitate marine ale delfinilor, ale păsărilor protejate de lege și ale altor specii din Marea Neagră.
Potrivit autorităților, în momentul de față vântul bate spre sud, ceea ce ajută ca pericolul să nu se îndrepte către țara noastră.
Timp de șase zile după accident, autoritățile bulgare nu au luat nicio măsură pentru salvarea navei, deși vremea a fost favorabilă pentru o operațiune de salvare.
Specialiștii spun însă că ceva trebuie făcut, astfel încât nici viețuitoarele și nici speciile protejate să nu aibă de suferit din cauza unei poluări masive.
Cora Dumitrescu