7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:36
No menu items!

Performanțe neașteptate ale creierului uman / VIDEO

spot_img

Știm despre creierul nostru că este centrul de comandă al întregului organism, că datorită lui reușim să gândim, să avem emoții, să alergăm. În plus, tot el face organele vitale să funcționeze.

De fapt nu toate informațiile nervilor periferici ajung la scoarța cerebrală. Unele sunt dirijate către centri nervoși externi, cum este măduva spinării sau bulbul rahidian. Aceștia formează un sistem nervos autonom, capabil să coordoneze rapid unele funcții, ușurând astfel activitatea cerebrală și împiedicând blocarea ei prin suprasolicitare. Asemenea activități reflexe privesc respirația, digestia, excreția, setea și reproducerea speciei.

Detaliile sunt în mare parte cunoscute publicului larg, dar creierul are tainele și curiozitățile lui. Portalul List 25 oferă câteva exemple:

  • Creierul este cel mai gras element din organismul uman. Aproape 60% din masa lui este constituită din grăsimi. Asta însă nu înseamnă ca persoanele obeze sunt mai inteligente.
  • Creierul este receptiv la durerile altor organe sau la cele induse de ele, dar el însuși nu are receptori proprii ai durerii. Acesta este motivul pentru care medicii pot face intervenții chirurgicale pe creier deschis chiar și la pacienții care nu sunt adormiți. Poate așa se explică și faptul că, în antichitate, se efectuau operații prin trepanație.
  • Creierul poate genera energie. În anumite situații, energia generată de creier poate ajunge până la 25 de wati, suficientă pentru a aprinde un bec economic.
  • Lungimea vaselor de sânge cu care este dotat creierul însumează 100.000 km, suficientă petru a înconjura Ecuatorul terestru de patru ori.
  • Raportul dintre creierul unui copil mic și corpul lui este mai mare decât cel al unui matur și, din acest motiv, capul copilului pare dispropoționat în raport cu corpul. Totuși, creierul crește până la maximum 40 de ani, când dezvoltarea încetează.
  • În creierul nostru, informațiile ciculă cu 418 km/oră. Într-o zi, un creier normal este capabil să vehiculeze 70.000 de gânduri diferite.
  • Creierul reprezintă aproximativ 2% din masa întregului corp, dar, pentru a funcționa, utilizează aproape un sfert din oxigenul și din energia întregului corp.
  • În creierul nostru se produc în fiecare secundă 100.000 de reacții chimice. Nu suntem conștienți de niciuna dintre ele.
  • Un creier uman are între 85 și 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cel puțin 10.000 de conexiuni.
  • Echipele de specialiști americani primesc anual un fond de 28 milioane euro pentru a forma o bancă a conectomilor, prin utilizarea de scannere. Scopul este identificarea mecanismelor care provoacă îmbătrânirea, învățarea, deprinderile. Deocamdată, datele obținute servesc doar pentru alimentarea unui uriaș proiect, ale cărui concluzii le va cunoaște doar viitorul.