1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 14:05
No menu items!

Percheziții la 23 de adrese şi la Spitalul de Arşi din Bucureşti în legătură cu fraude în sistemul medical UPDATE

spot_img

spitalnou

  • UPDATE

Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri a raportat, din 1 ianuarie până în 31 martie, 882 de cazuri, dintre care 231 au fost invalidate, reprezentând 26 la sută din total, a declarat vineri directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Cristian Vlădescu.

Conform rapoartelor de activitate de la T1 2014, spitalul a raportat, de la 1 ianuarie până în 31 martie 2014, 882 de cazuri, din care s-au validat 651, iar 231 au fost nevalidate, respectiv 26 la sută„, a spus directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică Management şi Perfecţionare în Domeniu Sanitar Bucureşti, Cristian Vlădescu.

El a explicat că 228 de invalidări au fost pe regula A11 – cazuri internate la cerere şi 166 pe B16 – corecţii estetice.

Cazurile la cerere se invalidează şi nu se decontează, iar corecţiile estetice se invalidează, dar pot fi decontate cu avizul comisiei de analiză de la CASMB„, a precizat Vlădescu.

  • UPDATE

Spitalul de Arşi a fost amendat cu 30.000 de lei în decembrie 2013, după ce la un control au fost găsite nereguli la evidenţa cazurilor, la foile de observaţie şi la raportările către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.

Mi s-a spus că la controlul din decembrie 2013 au fost descoperite nereguli, pentru care spitalul a fost sancţionat cu 30.000 de lei, respectiv unu la sută din valoarea de contract„, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Radu Ţibichi a precizat că neregulile constatate la controlul făcut în decembrie 2012 la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri vizau aspecte legate de evidenţa cazurilor, anumite probleme la foile de observaţii sau la raportările către CNAS.

Preşedintele CNAS a adăugat că, în cazul în care există suspiciuni cu privire la fapte de natură penală, acestea sunt semnalate organelor competente.

Întrebat dacă situaţia de la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri a fost sesizată organelor de anchetă de către CNAS, Radu Ţibichi a spus că în acest caz a făcut altcineva sesizarea.

Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că de anchetă este vizată întreaga conducere a spitalului, iar dintre cei 16 medici audiați vineri, zece ar urma să fie reținuți și prezentați instanței cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit acelorași surse, medicii ar fi primit mită între 1.000 și 4.000 de euro pentru fiecare intervenție chirurgicală, în funcție de complexitatea acesteia.

  • UPDATE

Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, vineri, că, în cazul în care suspiciunile procurorilor în cazul operaţiilor estetice făcute ilegal de medici de la Spitalul de Arşi din Capitală se confirmă, va lua toate măsurile care se impun.

Ministrul sănătății a spus că, atunci când a preluat mandatul, a sesizat că se întâmplă lucruri „mai puţin corecte şi transparente” şi că verificarea de acum se încadrează în ceea ce a spus atunci.

Dacă suspiciunile pe care le au procurorii se confirmă, voi lua toate măsurile administrative care se impun„, a spus Bănicioiu.

Ministrul sănătăţii a adăugat că nu va tolera cazurile de culpă medicală şi, în astfel de situaţii, nu va fi nici maleabil, nici înţelegător.

  • UPDATE

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), Gheorghe Iana, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că operaţiile estetice nu sunt decontate, iar spitalul trebuie să supravegheze că ceea ce se trece pe hârtie ca diagnostic corespunde cu ceea ce se întâmplă în unitate, responsabilitatea raportării fiind a conducerii spitalului.

Profesorul dr. Gheorghe Iana, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), a spus, referitor la percheziţiile care au loc la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, că probabil anchetatorii vor ridica pentru investigaţii foile de observaţii ale pacienţilor internaţi, iar ulterior, în baza acestora, se vor analiza serviciile decontate de casă.

Preşedintele CASMB a precizat că spitalul raportează către Casa de Asigurări de Sănătate pacienţii internaţi, codul de diagnostic şi instituţia plăteşte corespondenţa dintre diagnostic şi codul care se raportează, respectiv ceea ce este validat de Şcoala Superioară de Management Sanitar.

Profesorul Gheorghe Iana a mai spus că în niciun caz nu pot fi decontate operaţiile estetice din spitale, pentru că acestea nu sunt validate, ca atare nu pot fi plătite de Casa de Asigurări de Sănătate.

Iana a subliniat că responsabilitatea diagnosticului este a medicului, iar responsabilitatea raportării este a conducerii spitalului.

„Noi nu putem să intervenim în actul medical, nu avem niciun drept, pentru că spitalul este cel care trebuie să supravegheze ca ceea ce se trece pe hârtie să corespundă cu ceea ce se întâmplă în spital”, a mai spus preşedintele CASMB.

Iana a precizat că verificările în acest caz probabil că au început de mult timp, pentru că în 2012 a fost o înregistrare cu camera ascunsă în spital, în care era surprinsă o „negociere” a preţurilor pentru intervenţii estetice şi CASMB a atras atenţia de atunci că acest lucru nu este normal şi că astfel de servicii nu sunt decontate.

  • UPDATE

Nu mai puțin de 26 de persoane, majoritatea cadre medicale, sunt vizate de ancheta procurorilor Parchetului Tribunalului București, fiind suspectate că au realizat în mod ilegal operaţii estetice.

Surse judiciare au precizat că anchetatorii au fost sesizaţi în 2012 de Direcţia de Informaţie şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne că, la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din Captală au loc fraude privind modul de internare al unor pacienţi, iar ulterior a existat şi un denunţător.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunțat vineri că a dispus, în cursul lunii aprilie, începerea urmăririi penale în acest caz, faţă de 26 de persoane, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, dare mită, înşelăciune sau fals intelectual.

Sursele judiciare citate au declarat că printre persoanele vizate sunt şi 16 medici, suspectaţi de diagnostic fals, înşelăciune, fals intelectual şi luare de mită.

Cadrele medicale care ar fi realizat în spital operaţii estetice cereau pentru aceste intervenţii sume mult mai mici decât preţul pieţei, pe care le încasau direct. Spre exemplu, pentru o rinoplastie se percepea aproximativ 5.000  de lei. Ca urmare a unor operaţii de acest fel, cadrele medicale ar fi încasat lunar între 15.000 şi 20.000 de euro.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiști efectuează vineri dimineață 23 de percheziții în București, inclusiv la Spitalul de Arşi din Capitală, în legătură cu internarea cu diagnostic fals a unor persoane, decontări ilegale de servicii medicale, luare de mită, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Activitatea infracțională a constat, în principal, în următoarele: internarea fără drept a unor persoane, prin atribuirea unui diagnostic fals; prin folosirea fără drept a logisticii spitalului, realizarea unor operații estetice — liposucții, vaginoplastii, implant mamar, implant fesier etc. — în timpul programului de lucru; perceperea unor sume importante de bani, cu titlu de mită, pentru efectuarea operațiilor; decontarea ilicită a serviciilor medicale, în baza diagnosticelor false, în dauna Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul București

La percheziţii participă 12 procurori de la Parchetului Tribunalului Bucureşti şi 150 de poliţişti din cadrul Poliţiei Capitalei.

Cercetările în această cauză sunt făcute cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

C.A.