2.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 9:01
No menu items!

Percheziții la o primărie din Bistrița-Năsăud. Fostul edil ar fi semnat adeverințe false pentru acordarea de pensii

spot_img

Poliţiştii fac, luni, percheziţii la Primăria Feldru, din judeţul Bistriţa-Năsău,d şi la casa fostului primar. Acesta este suspectat că ar fi semnat 14 adeverinţe întocmite în fals pentru acordarea de pensii unor foşti angajaţi CAP.

”În cadrul operaţiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, la data de 21 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, pun în executare 4 mandate de percheziţie domiciliară. Percheziţiile vizează sediul unei instituţii, precum şi locuinţele unor persoane, bănuite de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, înşelăciune şi uz de fals”, anunţă Poliţia Română.

Instituţia percheziţionată este Primăria Feldru, iar una dintre persoanele vizate este fostul primar Grigore Ţiolan, care tocmai și-a încheiat mandatul.

16 persoane urmează să fie aduse la audieri.

”Din investigaţiile efectuate până în prezent a reieşit faptul că, în cursul anilor 2015-2022, un bărbat, de 66 de ani, în calitate de funcţionar în cadrul unei instituţii dintr-o comună din Bistriţa-Năsăud, ar fi permis unui alt bărbat, de 66 de ani, care nu ar fi fost angajatul instituţiei, să acceseze arhiva şi să se documenteze cu privire la unele persoane care, înainte de anul 1990, ar fi lucrat în cadrul unei Cooperative Agricole de Producţie (C.A.P.). Persoanelor în cauză le-ar fi fost necesare adeverinţe emise de către instituţie, pentru a atesta vechimea în muncă, în cadrul C.A.P., în scopul acordării pensiei”, au transmis poliţiştii.

Aceştia precizează că ”bărbatul care nu ar fi fost angajatul instituţiei ar fi completat adeverinţele tipizat pentru mai multe persoane şi ar fi inserat date nereale care nu aveau la bază documente justificative în original, ci doar copii conforme cu originalul, insuficiente pentru numărul de ani atestaţi în adeverinţă”.

”Documentele astfel întocmite ar fi fost semnate de către bărbatul cu calitate de funcţionar şi de secretarul comunei, pentru 14 persoane solicitante, cu vârste cuprinse între 64 – 69 de ani, care le-ar fi utilizat, ulterior, la depunerea dosarului de pensie, pentru a produce consecinţe juridice. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, în vederea documentării cauzei şi tragerii la răspundere a persoanelor cercetate”, a mai transmis sursa citată.

                                                                                                             Adina Bucur