-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:48
No menu items!

Percheziții la galerii de artă din Capitală: 2.000 de tablouri, ridicate de procurori

spot_img

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Alba Iulia au făcut percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane, de unde au fost ridicate pentru examinare 2.000 de tablouri și peste 1.000 de monede antice, dintre care și trei kosoni de mare valoare.

Procurorii au precizat într-un comunicat de presă că, în contextul cercetărilor vizând combaterea infracțiunilor comise în dauna patrimoniului cultural național, au coordonat o acțiune desfășurată în perioada 24 – 26 februarie de structurile specializate ale Poliției Române în domeniul protejării patrimoniului cultural național.

Astfel, pe 24 februarie, prin cooperare judiciară internațională, a fost recuperată de la un agent comercial din Olanda o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

De asemenea, joi și vineri au fost efectuate percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date că ar deține bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate. Cu prilejul acestor activități au fost identificate și ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc), 12 statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni), care au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României.

Au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații. Printre tablouri se află și opere semnate de pictori celebri, care aparțin patrimoniului național și despre care anchetatorii au suspiciuni că erau deținute ilegal.

Anchetatorii precizează că sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze, respectiv un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.

R.D.