6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024 - 17:48
No menu items!

Percheziții DNA la Casa de Comerț Unirea: Nereguli financiare și marfă „românească” de import

spot_img

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, miercuri dimineață, 60 de percheziții la sediile Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea”.

Vizată este conducerea Casei Unirea, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

Din primele date se pare că șefii Casei ar fi dat mai multe contracte unor persoane care nu aveau dreptul, prejudiciul fiind de peste 10 milioane de euro.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, în perioada 2023-2024.

În cursul zilei de 09 octombrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 60 de locații situate pe raza municipiului București și a 12 județe (Ilfov, Ialomița, Prahova, Giurgiu, Constanța, Iași, Timiș, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Maramureș, Arad), reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile sau punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Direcției Generale Antifraudă Fiscală și Brigăzii Speciale de Intervenție Jandarmi din județele menționate anterior”, a transmis DNA.

Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea este o societate națională înființată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producția agricolă națională.

Obiectivul acesteia era de a deschide un lanț de 60 de magazine cu produse românești provenite de la mici producători.

Mai multe produse din import decât autohtone

Totul ar fi pornit de la un raport al Corpului de Control de la Ministerul Agriculturii, care a sesizat mai departe aspectele ilegale descoperite.

Controlul a fost derulat în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, printre nereguli  numărându-se facturi neîncasate, în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, sau comercializarea într-o proporție mai mare a produselor din import decât a celor provenite de la producătorii autohtoni.

„Din suma totală de mărfuri facturate de CASA UNIREA pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79.600.000 lei, până la data de 10 ianuarie 2024, societatea a încasat aproximativ 26.600.000 lei. Astfel, CASA UNIREA înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53.000.000 lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse. Peste 95 % din această sumă, reprezintă sume aferente facturilor neîncasate provenind de la 14 societăți comerciale partenere (clienți).

Precizăm că din cei 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane reprezintă facturi neîncasate de la 3 societăți comerciale. Termenele scadente aferente facturilor emise de către societatea CASA UNIREA înregistrează și peste 100 de zile întârziere, cea mai veche factură emisă și neîncasată având scadența la data de 24.07.2023.

Pe durata controlului, directorul general al societății CASA UNIREA nu a putut prezenta documente privind inițierea vreunui demers în vederea calculării și facturării penalităților de întârziere conform prevederilor contractuale.

În plus, ca urmare a solicitărilor echipei de control, directorul general al societății a comunicat faptul că au fost inițiate demersuri pentru notificarea debitorilor și că la data de 29.12.2023 au fost depuse în bancă instrumentele de plată – bilete la ordin și file CEC. La data de 15.01.2024 instrumentele de plată (file CEC și bilete la ordin) au fost însă retrase de către directorul general al societății CASA UNIREA, deși acesta se afla în concediu de odihnă în perioada 03-19.01.2024. Prin acest demers a fost împiedicată recuperarea sumelor restante de la clienții societății, directorul general acționând împotriva intereselor societății CASA UNIREA”, se precizează în raportul Corpului de Control.

Riscul ca facturile emise de Casa Unirea să nu fie încasate a fost expus de către reprezentantul AGA în ședința comună a Adunării Generale a Acționarilor și a Consiliului de Administrație a societății Casa Unirea din data de 02.08.2023. Acesta a propus sistarea livrărilor de marfă către aceștia și constituirea de garanții contra riscului de neplată.

Totodată, în, timpul verificărilor, directorul general al societății  nu a prezentat înscrisuri care să demonstreze faptul că recomandările AGA au fost materializate în demersuri sau acțiuni care să conducă la recuperarea creanțelor.

Pe de altă parte, s-a constatat că produsele achiziționate de Casa Unirea, și comercializate ulterior, provin în cea mai mare parte de la mărci consacrate la nivel international, din producție UE sau NON UE. Deși magazinul trebuia să vândă doar produse românești, pentru a salva agricultura, pe rafturi și-au găsit locul energizante, chipsuri, sucuri și băuturi alcoolice.

Astfel că produsele luate de la fermieri sau producători români erau într-o proporție nesemnificativă, fapt ce a dus la dispariția, practic, a obiectului societății atunci când a fost creată, și anume acela de a facilita vânzarea mărfurilor agroalimentare produse în fermele din România.

 

                                                                                                                Adina Bucur