Procurorii și polițiștii fac, miecuri dimineață, percheziții în București și în cinci județe, într-un dosar în care este vizat un grup infracțional organizat, format din peste 300 de persoane, acuzat de fraudă informatică, spălare de bani și înșelăciune. Zeci de bănci și companii de stat din România și din străinătate au fost păgubite cu milioane de euro.
Procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu IGentru destructuraPF și IGPR, efectuează 17 percheziții în București și alte 5 județe prea unei grupări bănuite de înșelăciune în dauna a zeci de bănci și companii de stat din România și din străinătate, în special din Spania. Membrii grupării sunt bănuiți că se dădeau drept reprezentanți ai unor furnizori, îi convingeau pe funcționari că și-au schimbat conturile pentru încasarea facturilor, iar de îndată ce încasau banii, îi retrăgeau și se făceau nevăzuți.
„Membrii grupului infracțional induceau în eroare angajații unor autorități publice din România și din străinătate, instituții publice sau instituții de interes public cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau a fi efectuate plățile aferente unor facturi neachitate, emise de către furnizorii acestora, iar după încasarea sumelor, acestea erau transferate în alte conturi controlate de grupare, iar mai apoi extrase prin intermediul unor săgeți”, anunță DIICOT.
În cauză se fac cercetări și pentru spălare de bani, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare fiind estimate la peste 7 milioane de euro, mai precizează sursa citată.
Potrivit unor surse judiciare, printre instituțiile prejudiciate de grupare, care era coordonată de Adrian Deaconu, se numără Nuclearelectrica, cu peste 300.000 de lei, Imprimeria Națională, cu 400.000 de lei, Regia de Transport Timișoara, cu peste 300.000 de lei, Regia Domeniului Public Cluj, cu peste 80.000 de lei, și mai multe clinici medicale private, benzinării și bănci.
Adina Silav