2.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 6:03
No menu items!

Percheziţii la marile clanuri: „Cămătarii” şi „Sportivii”, săltaţi de DIICOT UPDATE

spot_img

Sile Camataru arestat, insootit de mascati, la DIICOT

Peste 100 de percheziţii au loc, vineri dimineaţă, în locuinţele membrilor clanurilor „Cămătaru” şi „Sportivii” din Capitală şi din judeţul Ilfov.

Potrivit unor surse judiciare, peste 80 de membri ai celor două clanuri, printre care şi liderii acestora, fraţii Ion şi Vasile Balint (Nuţu şi Sile Cămătaru) şi respectiv Robert Nica, urmează să fie aduşi la sediul DIICOT pentru audieri. Până la ora transmiterii acestei ştiri, nu mai puţin de 67 dintre cele 80 de persoane vizate de anchetatori au fost puse sub acuzare pentru tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate şi şantaj,  constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.

UPDATE

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti şi Direcţia de Investigaţii Criminale, efectuează un număr de 115 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni de amploare în vederea destructurării unor grupuri infracţional organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă”, au anunţat vineri dimineaţă, într-un comunicat de presă, reprezentanţii DIICOT.

Potrivit procurorilor, liderii grupărilor au fost identificaţi ca fiind învinuiţii Ion Balint zis “Nuţu Cămătaru” şi Vasile Balint zis “Sile Cămătaru” ”, respectiv Robert Florin Nica zis “Nica” şi Radu Cristian Roşca zis “Roşca.

Activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale. „Astfel, în perioada 2008 – 2012, în spaţiul public, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti, situaţii ce au avut drept consecinţă directa punere în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar şi a unor terţe persoane”, au precizat anchetatorii.

În al doilea rând, procurorii au documentat şi activitatea învinuiţilor „constând în aceea că au săvârşit infracţiuni de violenţă, generatoare de beneficii financiare substanţiale, în principal în materia acordării/recuperării unor împrumuturi de bani cu camătă”.

„Modalitatea violentă în care au acţionat învinuiţii, expunerea publică cu ocazia faptelor comise, cât şi folosirea armelor de foc au generat în rândul victimelor şi a opiniei publice un sentiment de teamă şi au fost de natură a tulbura grav ordinea şi liniştea publică”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

UPDATE

Membrii clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii” au intrat în atenţia anchetatorilor după ce, pe 7 noiembrie 2012, în oraşul ilfovean Popeşti-Leordeni, în apropierea unei zone în care Robert Nica se ocupa de reabilitarea unor blocuri, a avut loc un conflict violent între mai mulţi membri ai clanului controlat de acesta şi doi dintre oamenii de încredere ai lui Nuţu Cămătaru, foşti boxeri.

Potrivit unor surse judiciare, conflictul ar fi izbucnit iniţial la o sală de forţă din Popeşti-Leordeni şi ar fi continuat pe străzile oraşului. Oamenii lui Cămătaru au fost atunci atacaţi cu pistoale cu gaze, modificate în aşa fel încât să tragă cu bile din metal, însă în timpul altercaţiei, membrii grupării „Sportivii” s-ar fi împuşcat din greşeală între ei.

În urma conflictului, un bărbat a fost împuşcat în piept şi dus de urgenţă la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, unde a fost operat de urgenţă, iar alţi doi au fost răniţi uşor. Medicii i-au scos un lob pulmonar, printr-o intervenţie foarte dificilă.

Imediat după producerea incidentului, pe o stradă din sectorul 4 al Capitalei a fost percheziţionată o maşină de teren în care se aflau Robert Nica şi trei apropiaţi ai acestuia, asupra lor fiind găsite pistolul cu gaze modificat şi un cuţit de 35 de centimetri. Deşi Nica şi cei trei locotenenţi ai acestuia au fost duşi atunci la audieri, incidentul nu a fost urmat de arestări.

Cei doi bărbaţi atacaţi pe 7 noiembrie 2012 pe o stadă din Popeşti-Leordeni de membri ai grupării „Sportivii” sunt doi bodyguarzi care lucrează la un restaurantul din sectorul 4 şi sunt cunoscuţi ca făcând parte dintre gărzile personale ale lui Nuţu Cămătaru.

Incidentul dintre grupările „Sportivii” şi „Cămătarii” avea legătură cu un conflict mai vechi izbucnit între „Cămătari” şi clanul „Vancică”. Pentru a se proteja, membrii clanului „Vancică” ar fi apelat la gruparea „Sportivilor”. În acest context, atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Ilfov au avut loc mai multe conflicte violente, însă de cele mai multe ori acestea nu s-au concretizat şi cu plângeri la poliţie.

Surse judiciare au adăugat că tensiunile au început încă de când Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a ieşit din închisoare, în condiţiile în care aceste grupări preluaseră o parte dintre afacerile pe care Cămătarii le abandonaseră odată cu arestarea lor, în anul 2004.

Membri ai grupării „Cămătarilor” l-ar fi bătut, la Constanţa, pe şeful clanului Vancică, cunoscut sub numele de Lică, pe care l-ar fi întâlnit întâmplător la o gală de K1 organizată pe litoral. Ulterior, mai mulţi membri ai clanului Vancică l-ar fi agresat, în Centrul Istoric, pe ginerele lui Nuțu Cămătaru. Potrivit surselor citate, liderii clanului Vancică ar fi făcut atunci o alianţă cu gruparea Sportivilor. În paralel, aceştia ar fi investit inclusiv în achiziţionarea de autoturisme şi arme de foc pe care să le folosească la nevoie.

Ulterior, pe fondul acestor tensiuni, în august 2012, Fane, unul dintre nepoţii lui Lică Vancică, l-a înjunghiat, într-un hotel de lux, pe Mihăiţă Cămătaru, fiul adoptiv al lui Sile Cămătaru.La scurt timp după acest incident au avut loc ciocniri răzleţe între clanuri, scandalurile intensificându-se, spun sursele citate, în noiembrie 2012, când în cartierul Berceni, fieful grupării Sportivilor, ar fi avut loc trei bătăi generate de raiduri organizate de oamenii „Cămătarilor”. Două dintre aceste scandaluri ar fi avut loc  în zona Văcăreşti, iar al treilea lângă ştrandul Moteşti.

 UPDATE

Nu mai puțin de opt arme de foc cu muniția aferentă, dar și arme albe (săbii, cuțite, bâte), 10 grame de cocaină, un kilogram de aur, 190.000 de lei, 33.000 de euro şi 3.400 de dolari, mașini de lux, laptopuri, telefoane, carduri și zeci de documente, contracte de vânzare-cumpărare și contracte de împrumut au fost ridicate de polițiștii de la Direcția de Investigații Criminale a Inspectoratului General al Poliției Române din casele membrilor clanului Cămătaru.

Acesta este, potrivit unor surse judiciare, un bilanț provizoriu al descinderilor făcute în această dimineață în București și Ilfov pentru reținerea celor mai periculoase clanuri interlope – Cămătaru și Sportivii – care-și disputau supremația afacerilor ilegale (cămătărie și taxe de protecție) în Capitală.

Sute de polițiști de la Investigații Criminale (pentru clanul Cămătaru) și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (pentru clanul Sportivilor) au participat la operațiunea organizată vineri dimineața, sub coordonarea unui procuror DIICOT.

UPDATE

Procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru, a afirmat, vineri, la bilanţul activităţii DIICOT pe 2012, că în cazul destructurării grupării „Sportivilor” şi „Cămătarilor” s-a procedat „într-o manieră nouă”, în sensul că nu a mai fost documentată informativ-operativ activitatea unei singure grupări, ci a mai multor grupări odată.

„Maniera în care DIICOT, împreună cu Poliţia Română şi serviciile de profil, a acţionat în această cauză cred că este una nouă şi sper, cu timpul, să devină o practică, în sensul că nu s-a mai preferat documentarea investigativ-operativă doar a unei grupări infracţionale, ci s-a preferat să se lucreze pe cele mai importante grupări de pe municipiul Bucureşti cu două avantaje majore. În primul rând, se asigură în această modalitate scoaterea din mediul infracţional a două grupări de renume, care atrag după ele un nivel ridicat al infracţionalităţii, şi, pe de altă parte, în egală măsură, cred că asigură un minimum de riscuri pentru persoanele ce nu sunt agrenate, terţele persoane, persoane ce nu fac parte din astfel de grupări infracţionale şi care, la un moment dat nefericit, se pot afla într-un loc public, locul public fiind de altfel locul ales de astfel de grupări infracţionale pentru a-şi împărţi teritoriile şi sferele de influenţă. Din punctul meu de vedere, această operaţiune este probabil cea mai mare pe care am realizat-o pe teritoriul municipiului Bucureşti, poate mai mare decât cea din 2004-2005 (când au fost arestaţi fraţii Vasile şi Ion Balint) şi au fost angrenate foarte multe forţe din sfera serviciilor şi a Ministerului de Interne”, a declarat Codruţ Olaru.

Şeful DIICOT a mai arătat că, în urma percheziţiilor, au fost confiscate droguri şi arme, precum şi sume importante de bani, fiind cunoscut, de altfel, faptul că grupările se ocupau şi cu camăta, activitate pedepsită de lege.