- UPDATE
Persoanele vizate în dosarul mitei de la firme de pompe funebre luau de la reprezentanţii acestora între 300 şi 700 de lei pentru fiecare deces semnalat. În acest dosar a fost reţinut, până în prezent, un singur învinuit, au anunțat, luni seara, reprezentanţii Parchetului Capitalei.
Procurorul Corina Paraschivescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a mai precizat că au fost puse sub învinuire 26 de persoane, între care zece poliţişti, un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), trei reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre, precum şi personal medical.
Învinuiţii care au fost audiaţi în cursul zilei de luni şi-au recunoscut faptele, a completat Paraschivescu.
- UPDATE
Nu mai puțin de 12 poliţişti de la patru secţii de Poliție din Capitală sunt suspectaţi că au primit mită de la firme de pompe funebre, în schimbul informaţiilor despre persoane moarte în accidente.
Surse judiciare au precizat că dintre cele 26 de persoane învinuite, 13 sunt angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, respectiv 12 poliţişti de la secţiile 25, 20, 22 şi 11 din Capitală şi un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Percheziţiile făcute de anchetatori, luni dimineață, în București vizează patru firme de pompe funebre suspectate că ar fi dat mită unor poliţişti, dar şi unor angajaţi ai SMURD şi ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov.
Peste 50 de persoane sunt audiate la sediul Poliţiei Capitalei, urmând ca, la finalizarea percheziţiilor, să fie aduse şi altele.
- UPDATE
Anchetatorii audiază, luni, în urma percheziţiilor din Capitală, 26 de persoane, printre care agenţi de poliţie şi angajaţi de la SMURD şi Ambulanţă, în cazul cărora a fost începută urmărirea penală, după ce ar fi luat mită de la reprezentanţii unor firme de pompe funebre, potrivit Parchetului TB.
Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătăţii, iar procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti (PTB) au început, în luna decembrie, urmărirea penală faţă de 26 persoane, pentru luare şi, respectiv, dare de mită, primire de foloase necuvenite şi folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, se arată într-un comunicat de presă al PTB.
Anchetatorii au făcut, luni dimineaţă, 17 percheziţii domiciliare şi au în executare mandate de aducere pentru 26 de persoane, care urmează să fie audiate.
Agenţii de poliţie şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă şi SMURD cercetaţi în acest caz sunt suspectaţi că transmiteau date despre persoane decedate reprezentanţilor unor firme de pompe funebre, care îi contactau pe aparţinătorii acestora, pentru a încheia contracte de prestări servicii funerare.
„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiţii, angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti – Ilfov (SABI) sau agenţi de poliţie din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, în baza unei înţelegeri prealabile, către reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal şi medical privind persoane decedate, precum şi date privind aparţinătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu. La rândul lor, reprezentanţii firmelor de pompe funebre, învinuiţi în cauză, contactau aparţinătorii persoanei decedate în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare”, a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.
În cazul în care era încheiat un contract de servicii funerare, agenţii de poliţie şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă şi SMURD care transmiteau datele primeau mită o sumă de bani de la reprezentanţii firmelor de pompe funebre, în baza înţelegii anterioare, se mai arată în comunicatul citat.
La percheziţii participă 12 procurori de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi peste 150 de poliţişti de la Serviciul Omoruri şi Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei, precum şi de la Direcţia Generală Anticorupţie.
Zeci de percheziţii au loc, luni dimineaţă, în București, fiind vizate circa 60 de persoane, printre care poliţişti şi angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă şi SMURD, suspectaţi că luau bani de la doi patronii unor firme de pompe funebre, conform unor surse din rândul anchetatorilor.
Printre persoanele suspectate se află şi zece poliţişti de la secţiile 25 şi 22 din Capitală, au subliniat sursele citate.
Anchetatorii fac percheziţiile într-un dosar de luare de mită şi divulgare de informaţii nedestinate publicităţii, iar conform informaţiilor obţinute de aceștia, suspecţii îi anunţau pe reprezentanţii firmelor de pompe funebre când aveau loc decese în urma unor accidente.
La percheziţii participă ofiţeri de la Serviciul Omoruri şi Direcţia Generală Anticorupţie, acţiunea fiind coordonată de Parchetul Tribunalului Bucureşti.
C.A.