7.1 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 16:11
No menu items!

Pentru Marcel Boloș e „o enigmă greu de explicat” de ce alimentele sunt mai scumpe în România

spot_img

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, consideră că este „o enigmă greu de explicat” de ce alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în alte state europene din Vest. Conform cifrelor oficiale, salariile sunt mult mai mici și astfel se mărește diferența și la prețul alimentelor, băuturilor, a mobilei sau al altor produse.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat cifre conform cărora România a avut cea mai ieftină mâncare din UE în 2022. 

Cele mai ieftine sunt alimentele și băuturile nealcoolice (66% din media UE) și Polonia (68%), în timp ce cele mai scumpe au fost în Danemarca (129% din medie), Luxemburg (126%) și Austria (125%).

Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2022 în România, fiind cu 42% mai mic decât media UE, urmată de Bulgaria (41% sub media UE) și Polonia (38% sub media UE).

Cel mai ridicat nivel s-a înregistrat în Irlanda (46% peste media UE), urmată de Danemarca (45% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (27% peste media UE).

Întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe la noi decât în țările din Vest, ministrul de Finanțe Marcel Boloș a spus că „este o enigmă”.

„E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor și cred că a fost o perioadă în care atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos. Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat”, a mai spus el.

Indicii nivelului prețurilor exprimă câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri și servicii.

În anul 2022, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 146 euro în Irlanda și 58 euro în România.

Citând datele Eurostat, INS spune că România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa “Alimente și băuturi nealcoolice” (72%) urmată de Polonia (73%) iar la polul opus se află Danemarca și Luxemburg, având cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (121%).

 

E. Stan