2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:50
No menu items!

Pentru ce au fost reținuți Dorin Cocoș, Dumitru „Niro” Nicolae, Ștefan Gheorghe „Pinalti” și Gabriel Sandu

spot_img

Dumitru „Niro” Nicolae este suspect de trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce a încasat un comision substanţial pentru a influenţa membri ai Guvernului (Şerban Mihăilescu, Dan Nica)

Nicolae Dumitru_SZ 1

Citaţiile la DNA continuă, alte personaje cu calitate de martor până acum au fost chemate telefonic, marţi, de procurorii care instrumentează cazul Microsoft-EADS-Fujitsu.

Procurorii DNA susţin că omul de afaceri Dumitru Nicolae este suspect de trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce a încasat un comision substanţial pentru a influenţa membri ai Guvernului de la vremea negocierii şi încheierii contractelor pentru informatizarea României (Şerban Mihăilescu, Dan Nica).

Pentru a-și exercita influența asupra lui Șerban Mihăilescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica – ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informaților, precum și asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii și derulării contractului de licențiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins și primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers
 Comunicat DNA
Incriminarea lui Dorin Cocoş, a lui Gheorghe Ştefan şi a lui Gabriel Sandu este legată de contractul de prelungire şi extindere a licenţelor de la Ministerul Comunicaţiilor din 2009. Denunţătorul principal din acest caz, Claudiu Florică, a dat detaliile unei întâlniri din primăvara lui 2009 în timpul căreia Florică, plecat din poziţia de director Fujitsu România, preia printr-un alt consorţiu, contractul de informatizare.
În cursul procedurii de achiziţie, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocoș Dorin a pretins de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează:
– Gabriel Sandu – 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro,
– Gheorghe Ştefan – 4.000.000 euro,
– Dorin Cocoş – 9.000.000 euro
Comunicat DNA
Procurorii susţin că din fişa procedurii de achiziţiei reiese clar că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitație orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG. În consecință, la data de 12.08.2009 a fost semnat un acord-cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare.

Pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocoș Dorin, Gheorghe Ștefan și Sandu Gabriel, a fost înființată o firmă, în contul căreia D-CON.NET AG a virat toate sumele necesare. La baza acestei tranzacții a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operațiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET AG se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro

Comunicat DNA

Procurorii susţin, pe baza unor hărţi care au la bază rulajele financiare, că banii au ajuns, direct sau prin intermediari, la ministrul de atunci al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu şi la cei doi presupuşi traficanţi de influenţă – Gheorghe Ştefan şi Dorin Cocoş.

Toţi cei patru reţinuţi se află în custodia arestului Poliției Capitalei, urmând să fie prezentaţi instanţei supreme cu propuneri de arestare preventivă.