Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu a propus, miercuri, în cadrul unei dezbateri publice, un proiect de Regulament pentru companiile care închiriază trotinete electrice. Bujduveanu este cel care a anunțat, în urmă cu câteva luni, marea taxare, pe trei paliere, pentru parcările publice din București, dar pentru că acestea erau mai mult goale, a revenit și a scăzut prețurile.
Conform proiectului, firmele care au trotinete de închiriat vor trebui să obțină o licență de la Primăria Capitalei, licență care se va plăti în fiecare an, ca la companiile de taxi. În plus, redevența pentru fiecare trotinetă închiriată este propusă la 50 bani/zi/trotinetă electrică sau 1 leu/zi/mp, ceea ce va duce, mai mult ca sigur, la o scumpire a tarifelor pentru închiriere.
„Operatorii care nu respectă regulile de staționare și locurile speciale de unde pot fi închiriate vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei. Dacă amplasarea trotinetelor electrice se face fără avizul PMB sau se constată un număr mai mare de vehicule decât cel din autorizație, atunci sancțiunile sunt cuprinse între 1000-2500 de lei”se mai arată în proiectul Primăriei Capitalei.
Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu a explicat miercuri, în cadrul dezbaterii publice că s-a cerut chiar și o asigurare de tip RCA care să acopere daunele sau accidentele cu victime, deoarece în primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 12 accidente grave produse cu trotinete electrice.
Codul Rutier prevede o vârstă de cel puțin 14 ani pentru utilizarea trotinetelor electrice și obligația de a purta cască de protecție până la 16 ani. De asemenea, în lipsa pistelor speciale pentru biciclete, trotinetele electrice trebuie folosite exclusiv pe carosabil și doar pe arterele unde limita de viteză nu este mai mare de 50 km/h.
M. Nedelcu