2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:31
No menu items!

Pensiile speciale, „un dezmăț”. Marcel Boloș spune cât pierde România dacă NU face reforma pensiilor speciale: până la 1,4 miliarde euro

spot_img

Ministrul Proiectelor Europene a anunțat că după ultimele discuții cu Comisia Europeană, s-a stabilit că România poate să piardă până la 1,4 miliarde de euro în cazul în care nu face reforma pensiilor speciale. Marcel Boloș a susținut că în toate calculele, se are în vedere și riscul de „depopulare” a unor instituţii publice în cazul unei reforme drastice.

Ministrul Proiectelor Europene a declarat că ultimele discuții cu Comisia Europeană au stabilit că există o modalitate de determinare a plăților parțiale, care presupune înmulțirea jalonului cu reforma, de aici rezultând suma de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

„Reforma pensiilor speciale ori se face, ori nu se face. Dacă nu se face, sigur, ce aţi spus dumeavoastră, cu faptul că pierdem banii, până la un miliard patru sute. Deci, după ultima discuţie cu Comisia Europeană, există o modalitate de determinare a plăţilor parţiale care presupune că se înmulţeşte valoarea jalonului cu reforma. În cazul nostru sunt 47 de milioane de euro – cu un coeficient consolidat. Acest coeficient poate să ajungă până la 30 valoarea jalonului privind reforma, deci înmulţim 50 aproximativ cu 30 şi putem ajunge la un miliard şi jumătate de euro”, a spus Marcel Boloş. 

Oficialul Guvernului a mai subliniat că decizia de reformă în domeniul pensiilor nu aparține unui singur minister, cum ar fi cel al Muncii, așa cum s-a vehiculat, ci este „o decizie la nivel de Coaliție”.

„Asumată politic pentru că vizează o componentă de risc pe care nu și-o poate asuma un ministru de linie, este o decizie la nivelul Coaliției de guvernare. Să nu uităm că a fost în spate o lege a pensiilor care s-a dovedit că nu o putem susţine şi că nu am avut bani pentru a implementa-o, dar a fost o decizie ad-hoc de majorare a pensiilor cu 40%, ceea ce a deschis în faţa Comisiei discuţiile pentru ceea ce înseamnă şubrezirea sustenabilităţii finanţelor publice. Apoi am avut dezmăţul în pensiile speciale„, a mai spus Marcel Boloş.