1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:36
No menu items!

Pensii mai mari pentru românii care muncesc mai mult. Sporurile și orele suplimentare, luate în considerare

spot_img

Normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor sunt gata, iar aceasta urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024. Această reformă vizează recalcularea pensiilor pentru aproximativ 5 milioane de seniori, promițând o abordare mai echitabilă și transparentă în stabilirea veniturilor post-retragere. La calculul pensiei vor fi luate în considerare și sporurile și orele suplimentare.

Actualizarea sistemului informatic pentru recalcularea pensiilor este crucială, cu peste 95% din dosare integrate în noul sistem electronic, asigurând o tranziție eficientă către noua formulă de calcul a pensiilor.

Elementul de noutate al noii legi privind calculul pensiilor constă în introducerea unei formule revizuite ce ia în considerare trei tipuri principale de puncte: contributive, de stabilitate și perioade asimilate și necontributive, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice. 

Valoarea punctului de referință (VPR) este fixată la 81 de lei, servind drept bază pentru determinarea pensiei finale. Formula de calcul este simplă, dar eficientă: Pensia = VPR x numărul total de puncte. Aceasta reflectă nu doar anii de contribuție efectivă la sistemul de pensii, ci și perioadele de necontributivitate, precum cei petrecuți în armată, șomaj sau facultate, acordând 0,25 puncte pentru fiecare an din aceste categorii.

Sporurile și orele suplimentare, luate în considerare la calculul pensiei

Pentru a încuraja permanența în câmpul muncii, noua lege aduce în prim plan punctele de stabilitate, acordate pentru perioadele de muncă extinse, depășind 25 de ani. Aceste puncte cresc progresiv, de la 0,50 puncte/an pentru cei cu 26-30 de ani lucrați, până la 1 punct/an pentru cei cu 36-40 de ani sau mai mult de muncă.

De asemenea, legea recunoaște și recompensează munca în condiții speciale, oferind puncte suplimentare pentru anii de muncă în grupa a II-a și I, cu 0,25 și 0,5 puncte pe an, respectiv, ceea ce se traduce în beneficii financiare suplimentare la momentul pensionării.

Un alt aspect inovator al acestei legi este includerea sporurilor și orelor suplimentare în calculul pensiei.

 

                                                                                                        Adina Bucur Silav