3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:24
No menu items!

Pensie specială pentru „Regina abuzurilor” din DNA. Procurorii CSM și-au dat iar mâna pentru binele Florentinei Mirică

spot_img

Florentina Mirică, considerată poate unul dintre cei mai abuzivi procurori din istoria Parchetelor, „renume” dovedit de-a lungul timpului prin deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție, se va bucura de pensie specială, pe măsura unui magistrat cu grad de Parchet General. Și de această dată, Mirică a fost ajutată de membrii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care au folosit un „artificiu” pentru a-i proteja bunăstarea.

Șiretlicul procurorilor din CSM sau cum să păcălești legea

Pentru ca Florentina Mirică să beneficieze de pensia specială – și nu de orice pensie specială, ci de una pentru un procuror cu rang de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a activat, însă, doar câteva luni – , membrii Secției pentru procurori a CSM au apelat la un „artificiu”. 

Astfel, Secția pentru Procurori de la CSM a analizat, pe 5 martie 2024, cererea de pensionare formulată de procuroare, hotărând că aceasta are o vechime de peste 25 de ani în funcția de procuror, împlinită anterior datei de 1 ianuarie 2024, când au intrat în vigoare noile condiții de pensionare aplicate magistraților.

Potrivit vechilor prevederi, respectiv, articolul 211 alineatul 1 din Legea nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, „judecătorii, procurorii (…), indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcție (…) se pot pensiona la cerere și beneficiază de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării„.

Din data de 1 ianuarie 2024, dispozițiile amintite au fost modificate prin Legea 252/2023.

Secția pentru procurori a CSM a stabilit, însă, că Mirică a îndeplinit condițiile de pensionare anterior datei de 1 ianuarie 2024, așa că nu a identificat „niciunul dintre cazurile care să determine suspendarea soluționării cererii de pensionare”, iar, cu unanimitate de voturi,  a decis înaintarea către președintele României a propunerii de eliberare din funcție a procuroarei Florentina Mirică, prin pensionare. Iar Klaus Iohannis a semnat decretul nr. 266 din 25 martie 2024, prin care a luat act de Hotărârea Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 354/2024 și a dispus ca „doamna Mirică Florentina, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, să se elibereze din funcție, ca urmare a pensionării”.

Așadar, pensionarea se face din funcția de procuror al Parchetului General, deși procuroarea Mirică a activat la această unitate de Parchet doar cinci luni. Mai exact, din octombrie 2023, când a fost avansată de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți. Decizia a fost luată atunci tot de Secția pentru procurori a CSM, care a aprobat transferul Florentinei Mirică la Parchetul General.  

Cine este de fapt Florentina Mirică

A distrus vieți și cariere, deși dosarele „de răsunet” i-au fost anulate de instanțe, inclusiv de Înalta Curte de Casație și Justiție care, prin deciziile sale, a demonstrat doar incompetența crasă a procuroarei Mirică. Cu toate acestea, a scăpat de fiecare dată de sancțiuni, grație protecției de care s-a bucurat din partea sistemului, condus la acel moment de fosta sa șefă, Laura Codruța Kovesi. 

De fiecare dată, Florentina Mirică a fost iertată de membrii Secției pentru procurori a CSM, care au respins solicitările solid argumentate ale Inspecției Judiciare de a o exclude din magistratură. 

Iată doar câteva exemple: 

Avere de procuror

Ultima declarație de avere completată și depusă de Florentina Mirică pe 7 decembrie 2023 arată că procuroarea nu este deloc săracă: deține terenuri agricole cu o suprafață totală de 10.166 de metri pătrați, la care se adaugă terenuri intravilane de 2.674 metri pătrați. Terenurile sunt amplasate în Căpșuna, județul Dâmbovița, respectiv în Modelu și Grădiștea, județul Călărași.

Mirică mai are o casă de locuit, cu suprafața de 113 metri pătrați, moștenită în 2022, în București, o casă de vacanță de 140 metri pătrați, construită, în 2006, în Căpșuna, și un apartament de 70 de metri pătrați, cumpărat în 1997 în București.

Procuroarea are trei mașini: o Skoda din 2010, o Mazda CX 3 din 2015 și o Tesla 3, fabricată în 2021. Are credite de 222.903 lei, iar în anul fiscal 2022 – 2023 a realizat venituri ca procuror la Parchetul Tribunalului Mehedinți de 168.565 lei pe an.

Raluca Dan