Senatorul USR Ştefan Pălărie a analizat, miercuri, în plen, la dezbaterea pensiilor de servicu, veniturile premierului Nicolae Ciucă, iar senatorii PNL au explicat ce presupune o carieră militară şi au invitat la un discurs „de bun simţ” şi fără termeni ofensatori, potrivit Agerpres.
„Un domn blajin, neconflictual, multă lume îl apreciază îndeaproape.(…) Domnul premier câştigă 16.400 lei net şi are o pensie specială. Domnul Ciucă este un pensionar de lux care primeşte 18.000 pentru faptul că a ieşit la pensie, în condiţii speciale, din armată. Nu mai pun în discuţie că a ieşit anticipat la pensie pentru că nu îşi mai poate continua activitatea, dar vedem, acum, că dumnealui este supercapabil,(…) poate să conducă un guvern. (…) Domnul Ciucă, pentru cei 18.000 lei pensie specială, în baza aplicării lucrurilor care astăzi ar trebui să se supună votului, pentru primii 2.000 de lei – excepţie de la impozitare, pentru bucăţica dintre 2.000 şi 7.000 lei va avea impozit 500 lei (10%) şi de la 7.000 de lei până 18.000 lei – impozitare 15%. Am făcut un calcul impozitului suplimentar pentru 18.000 lei – este în valoare de 550 lei. Nu ştiu care este economia de la bugetul de stat, nici de la fondul de pensii şi nu îmi dau seama cum cu 550 de lei tăiaţi de la pensia domnului Ciucă (…) veţi obţine o mare performanţă”, a spus Pălărie, miercuri, în plenul Senatului.
Senatorul USR a adăugat că pretenţiile sale vizează preponderent PNL, nu PSD care „apără privilegii pentru nomenclaturişti”.
„Nu aveam pretenţii de la dumneavoastră, domnii de la PSD. PCR şi FSN nu a făcut altceva decât să întărească un sistem de privilegii pentru nomenclaturişti, pentru privilegiaţi. Nu mă aşteptam să văd mari reforme de la dumneavoastră. Dar, domnii de la PNL (…), ştiţi ce faceţi astăzi, nu? Vă pregătiţi cu smerenie, anexa din fundul curţii PSD, să votaţi pentru premierul ţării Nicolae Ciucă, să nu se supere dacă îi va fi tăiat mai mult de 550 de lei din pensia specială”, a afirmat Pălărie.
Acesta a precizat că USR vrea ca toate pensiile să fie calculate pe principiul contributivităţii, echitabil pentru toţi cetăţenii.
„Dacă vrem să fim un stat modern, avem nevoie de legi sigure, predictibile şi cetăţenii sunt trataţi în mod egal în faţa legii (…) şi să poată avea un trai decent”.
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, i-a replicat senatorului Pălărie că trebuie să vorbească despre „generalul Ciucă” atunci când şi el va avea o carieră similară în armată.
„Înţeleg nevoia fiecăruia de a se afirma politic, de a jigni şi de a dezbate pe lângă lege, dar o să vă rog să vă amintiţi că vorbim despre pensia de serviciu şi nu despre domnul general Ciucă. Simt nevoia unei precizări de dragul de a menţine bunul simţ în politica românească. Când domnul Pălărie o să fie în teatrul de operaţiuni în Afganistan, când o să fie şeful Statului Major, când o să aibă o carieră care să ducă Armata la credibilitatea pe care o are şi nu scorul USR, o să vă rog să vorbiţi de generalul Ciucă în termenii ofensatori în care aţi vorbit. Până atunci, ar trebui ca fiecare dintre noi să vorbim despre legea aflată pe ordinea de zi”, a declarat Gorghiu.
Senatorul Virgil Guran a explicat că militarii nu au avut dreptul să facă nimic altceva decât armată, iar cei cu pensii mai mari au stat în teatrele de operaţiuni.
„Ştiţi ce înseamnă teatrul de operaţiuni în Afganistan? Poate aţi văzut în filme cei care ne ţineţi teorii. Înseamnă să stai într-un cort la 30-40 de grade, chiar 50 uneori, să stai departe de familie (…), să vezi câte un coleg care a murit din cauza unei explozii, să stai permanent cu teamă că poţi fi atacat (…). Acolo, într-adevăr, esti plătit în plus şi contribui în plus şi atunci o să ai o pensie mai mare. Asta trebuie să înţelegem despre militari. (…) Când vedem câţi oameni pleacă din Ucraina ca să nu fie luaţi militari şi câţi oameni mor acolo, cred că începem să respectăm mai mult militarii”, a completat Guran.
D.Constantin