Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva a început vineri, la Iași, în ciuda incidenței de aproape 8 la mie. Dacă anul trecut autoritățile au permis prezența la eveniment doar a ieșenilor, anul acesta nu s-au impus restricții, în afară de portul măștii sanitare. Așadar, la racla Sfintei Parascheva pot merge atât persoanele vaccinate cât și cele nevaccinate. Medicii din Iași sunt îngrijorați că evenimentul ar putea duce la o creștere a numărului de infectări.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au cerut ca pelerinajul organizat la moaștele Sfintei Parascheva să se desfășoare fără niciun fel de restricții și au spus că sunt pregătiți să organizeze sărbătoarea în cele mai bune condiții.
Pelerinii nu vor mai fi legitimaţi, aşa cum s-a întâmplat anul trecut și nici nu li se cere vreun certificat verde, test negativ sau orice altă dovadă în acest sens. Mai mult, la racla Sfintei Parascheva pot merge atât pelerinii vaccinaţi, cât şi cei nevaccinaţi.
Medicii trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc pe credincioşii cu probleme de sănătate să rămână acasă pentru că nu vor putea conta pe serviciile medicale din Iaşi.
„Să nu aibă cineva ideea să vină către Iaşi să se trateze, să fie văzut într-un spital, pentru că efectiv spitalele de aici abia fac faţă pacienţilor din Iaşi. E clar că sunt depăşite de numărul acestor pacienţi şi nu vor putea asigura asistenţa medicală de urgenţă sau de specialitate”, a declarat medicul Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU SMURD Iaşi.
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane, acolo unde va putea fi sărutată şi atinsă de toţi pelerinii.
Culoarul de acces către racla Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane se întinde pe o distanță de un kilometru și jumătate. Va putea prelua aproximativ 1000 de pelerini, de 10 ori mai mult față de evenimentele din anii precedenți. Este pentru prima oară când a fost gândit un astfel de sistem, un traseu labirintic, astfel încât foarte puțini oameni să stea la rând în stradă, în afara catedralei, așteptând să se roage în fața raclei.
C.Dumitrescu