Fostul polițist Eugen Stan a fost condamnat, joi, la 19 ani de închisoare de către Judecătoria Sectorului 6 pentru mai multe acuzații de agresiune sexuală. El a fost identificat drept un agresor sexual în serie, pornind de la atacul asupra unei fetițe de 5 ani și a fratelui ei de 9 ani, în liftul blocului în care copiii locuiau. Pedeapsa este neobișnuit de mare pentru modul în care sunt privite infracțiunile sexuale de către judecători și nu este definitivă.
Cunoscut în spațiul public drept “polițistul pedofil”, Stan a fost trimis în judecată pentru 18 fapte de agresiune sexuală comise în Bucureşti, în perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2018, asupra unor victime cu vârste cuprinse între 5 şi 38 de ani.
Cazul a explodat după ce polițistul de la rutieră, în trecut jandarm la Parchetul General, a agresat doi copii în liftul blocului în care locuiau. Ulterior, polițiștii și procurorii Capitalei au reușit să pună cap la cap probele și acuzațiile din mai multe dosare de agresiuni sexuale în care nu fuseseră indentificați autorii, iar inspecția judiciară s-a sesizat din oficiu pentru tergiversarea cercetărilor.
Eugen Stan și-a recunoscut, parțial, faptele: „M-am uitat la fetiţă şi mi s-a părut că este simpatică, motiv pentru care m-am aplecat la nivelul ei, am întrebat-o dacă merge la şcoală sau la grădiniţă iar ea mi-a răspuns că merge la grădiniţă. Am început să o pup părinteşte pe frunte şi pe obraji pe fetiţă, după care l-am pupat şi pe băieţel pe obraz”, potrivit rechizitoriul.
Inspectorii judiciari au clasat însă cercetarea disciplinară a procurorilor care nu-l indetificaseră pe Stan, ale cărui fapte se întindeau pe nouă ani. Concluzia inspectorilor: “pentru a fi întrunite elementele constitutive ale acestei abateri disciplinare, trebuie identificate acele acţiuni sau inacţiuni ale procurorului, neconforme cu îndatoririle profesionale, din care să rezulte dezinteresul repetat şi culpabil al acestuia în soluţionarea cu celeritate a cauzelor repartizate.”
În București funcționează singurul birou de poliție dedicat agresorilor sexuali. Parchetul Capitalei este singurul din țară care a amenajat propria cameră de audieri pentru copiii victime și a decis, în urmă cu mai bine de cinci ani, să gestioneze centralizat cazurile de agresiuni cu victime minore.