4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:02
No menu items!

Pe Klaus Iohannis nu-l interesează cine va conduce Consiliul Superior al Magistraturii

spot_img

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) își alege, în şedinţa de miercuri, noua conducere a instituţiei. Pentru funcţia de preşedinte candidează judecătorul Mircea Aron, iar pentru cea de vicepreşedinte, procurorul Luminiţa Palade. Deși ar fi trebuit să fie prezent la ședința de miercuri a Consiliului, pentru a legitima astfel noua conducere a uneia dintre cele mai importante instituții a justiției, președintele Klaus Iohannis a preferat să delege această obligație unui consilier prezidențial. Astfel, Preşedinţia este reprezentată la şedinţă de consilierul prezidenţial pe probleme de reformă instituţională şi constituţională, Simina Tănăsescu.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM se află şi prezentarea Raportului de activitate pe 2015, când instituţia a fost condusă de judecătorul Marius Badea Tudose, preşedinte, şi de procurorul Bogdan Gabor, vicepreşedinte.

La şedinţă sunt prezenţi şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu, ministrul justiţiei, Raluca Prună şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

Potrivit legii, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia.

Judecătorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 şi magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Argeş, Procuratura Sectorului 2 Bucureşti, la Procuratura Generală, iar din 1990 până în 1992 a fost procuror militar la Direcţia Parchetului Militar din Procuratura Generală. Din 1992 până în 1998, Aron a fost judecător la Curtea Supremă- Secţia Militară, între 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar în perioada 2001- 2002 membru al Consiliului. Potrivit CV-ului său, judecătorul a activat în iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel Bucureşti, iar în 1998-iunie 2004 şi decembrie 2004- 6 ianuarie 2011 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul Luminiţa Palade (47 de ani) este membru în Consiliu din 2013. Ea a intrat în magistratură în 1994 şi a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Magistratul a fost, între octombrie 2007- aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului inspecţiei judiciare pentru procurori al Inspecţiei Judiciare şi în perioada mai- decembrie 2009 inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiţiei. De asemenea, între ianuarie 2010- iunie 2013, Luminiţa Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte care nu pot face parte din aceeaşi secţie, fiecare având un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secţia pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituţia a fost condusă în 2015 de judecătorul Marius Badea Tudose, în calitate de preşedinte, şi de procurorul Bogdan Gabor – vicepreşedinte.

În total, CSM are 19 membri. Nouă judecători şi cinci procurori sunt desemnaţi prin alegeri organizate de adunările generale ale instanţelor şi Parchetelor. Acestora li se adaugă membrii de drept, respectiv ministrul justiţiei, procurorul general al României şi preşedintele instanţei supreme, precum şi doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători şi cei cinci procurori.

Anul 2016 este unul important pentru Justiție. Pe lângă schimbarea conducerii CSM (una, de altfel, obișnuită la început de an), anul acesta va fi schimbată și componenţa şi conducerea Curţii Constituţionale, și conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar procurorilor şefi ai Parchetului General şi ai DNA li se încheie mandatele.

R.D.