Departamentul de Stat american a dispus miercuri, 15 mai ca mai mulți funcţionari din cadrul serviciilor neesenţiale ale Ambasadei Statelor Unite la Bagdad şi de la Consulatul american la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, să părăsească Irakul, în contextul unor tensiuni puternice cu Iranul, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Hotărârea de evacuare a fost luată în urma unei vizite-surpriză a secretarului de stat Mike Pompeo (foto) la Bagdad, în urmă cu o săptămână, motivată de informaţii de la serviciile americane de spionaj potrivit cărora miliţii şiite proiraniene au desfăşurat lansatoare de rachete în apropierea bazelor americane din Irak, potrivit unor surse din domeniul securităţii irakiene. ”Mesajul americanilor era clar. Ei voiau garanţii cu privire la faptul că Irakul va împiedica aceste grupări să ameninţe interese americane”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul armatei irakiene la curent cu vizita lui Mike Pompeo.
”Ei ne-au spus că, dacă forţele americane sunt atacate pe teritoriul irakian, ei se vor apăra fără să se coordoneze cu Bagdadul”, a adăugat el.

Oficiali iranieni din cadrul Gardienilor Revoluţiei au ameninţat, în ultimele luni, că vor ataca interese americane în Orientul Mijlociu, ca reacţie faţă de presiunile tot mai mari exercitate de către Statele Unite asupra Teheranului în urma deciziei lui Donald Trump de a scoate Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Statele Unite şi aliaţi de-ai lor suspectează Iranul că se află în spatele actelor de ”sabotaj” care au vizat în weekend patru nave în largul Emiratelor Arabe unite (EAU) – două saudite, una norvegiană şi una din EAU -, dar şi a atacului cu drone comis marţi de huthi din Yemen vizând instalaţii petroliere în Arabia Saudită.

În urma acestor două incidente, Comandamentul central al armatei americane (CENTCOM) a anunţat marţi seara că cei aproximativ 5.200 de militari americani desfăşuraţi în Irak au fost plasaţi în alertă avansată din cauza unor ”posibile ameninţări iminente”.

Departamentul de Stat a extins miercuri această măsură de precauţie la reprezentanţele sale diplomatice din Bagdad şi Ebril.

Miliţiile şiite – adunate în cea mai mare parte sub umbrela Forţelor Mobilizării Populare, ce numără aproximativ 150.000 de oameni – neagă orice intenţie de a ataca interese americane şi acuză Washingtonul de faptul că poartă un ”război psihologic”.

 

viewscnt