1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:45
No menu items!

PE cere menționarea caloriilor pe etichetele băuturilor alcoolice

spot_img

O nouă legislație pentru protejarea tinerilor este așteptată până în 2016

 Spot lansat de sărbători de Poliția Rutieră pentru a avertiza asupra pericolelor consumului de alcool

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri o rezoluție, prin care cer Comisiei Europene să depună propuneri legislative privind conținutul de calorii al băuturilor alcoolice, până cel mai târziu în 2016.

Deputații cer o o nouă Strategie UE privind Alcoolul, concentrată pe consumul de alcool de către minori și pe o etichetare la nivel UE care să descurajeze condusul sub influența alcoolului și consumul în timpul sarcinii, potrivit unui comunicat al PE.

”Strategia UE pentru Alcool 2016-2020” ar urma să ajute guvernele naționale să rezolve problemele cauzate de consumul de alcool. Strategia ar trebui să includă colectarea unor date credibile, îmbunătățirea prevenirii și tratamentului, reducerea accidentelor cauzate de condusul sub influența alcoolului și analizarea diverselor moduri de consum.

Elemente ale rezoluției:

  • Comisia Europeană ar trebui să evalueze dacă cerința de a oferi consumatorilor informații despre ingrediente și conținutul nutritiv s-ar aplica și băuturilor alcoolice.
  • Conținutul de calorii al băuturilor alcoolice ar trebui menționat clar, iar Comisia ar trebui să facă o propunere legislativă în acest scop.
  • Tinerii trebuie protejați prin consolidarea legislației privind vârsta minimă pentru consumul de alcool. Se recomandă monitorizarea efectelor reclamelor la alcool asupra tinerilor și limitatarea expunerii acestora. Statele membre ar trebui de asemenea să aibă în vedere măsuri împotriva vânzării de alcool la prețuri mici.
  • Comisia Europeană ar trebui să rezolve și problema vânzărilor transfrontaliere de alcool prin intermediul internetului. Statele membre ar trebui, de asemenea, să organizeze campanii prin care să atragă atenția asupra pericolelor consumului exagerat de alcool, mai ales asupra minorilor.

PE a pornit de la premisa că dependența de alcool este un factor de risc în peste 60 de boli cronice, inclusiv boli ale ficatului cauzate de alcool, pancreatita cronică alcoolică și aproape toate celelalte boli digestive, cancer, diabet, boli cardiovasculare sau obezitate.

Abuzul de alcool cauzează 3,3 milioane de decese premature anual în întreaga lume, adică 5,9% din total. În grupa de vârstă 20-39, aproximativ 25% din toate decesele pot fi atribuite abuzului de alcool. Aceste decese survin adesea în accidente, acte de violență sau boli de ficat.