2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:34
No menu items!

PE a votat ca energia nucleară și gazul să fie considerate combustibil „verde” de tranziție. Reacția președintelui României

spot_img

Parlamentul European a respins miercuri o moțiune de a se opune includerii energiei nucleare și a gazelor ca activități economice durabile din punct de vedere ecologic, transmite biroul de presă al legislativului european.

Parlamentul European nu s-a opus Actului Delegat de Taxonomie al Comisiei Europene, care prevede că gazul natural și centralele nucleare să fie clasificate drept energie verde. Proiectele de investiții în aceste domenii vor putea astfel să fie finanțate din fonduri europene.

Întrucât Comisia Europeană consideră că investițiile private în gaz și activități nucleare au un rol în tranziția ecologică, executivul comunitar a propus clasificarea anumitor activități de gaze fosile și energie nucleară ca activități de tranziție ecologică, care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice.

Includerea anumitor activități nucleare și de gaze este limitată în timp și depinde de condiții specifice și de cerințe de transparență.

278 de europarlamentari au votat în favoarea rezoluției, 328 împotrivă și 33 s-au abținut. Votul era ultimul obstacol în decizia mult întârziată a Uniunii Europene cu privire la adăugarea celor două surse de energie la „taxonomia” UE, un cadru de reguli care determină ce investiții pot fi considerate în Europa ca fiind durabile.

Dacă propunerea Comisiei Europene ar fi picat la vot, proiectele de investiții în rețele de gaze naturale și centrale nucleare nu ar fi putut beneficia de finanțări cu fonduri europene.

Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu se opune propunerii până la 11 iulie 2022, Actul delegat al taxonomiei va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Reacția președintelui României

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat după votul din Parlamentul European și a scris un mesaj pe Twitter, în care subliniează că eforturile constante ale României de a considera gazul și energia nucleară ca parte a decarbonizării progresive a UE.

Reacția premierului României

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că salut perspectiva implementării actului delegat privind taxonomia începând cu 1 ianuarie 2023. „Investițiile în gaze și energie nucleară rămân parte a tranziției ecologice!”, a scris premierul.

                                                                                                                  Adina Silav