6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:14
No menu items!

Patru tineri care au speriat americanii cu fraude informatice, lăsați liberi de judecători

spot_img

Mai mulți tineri au fost reținuți pentru comiterea de fraude informatice care au prejudiciat cetățeni americani cu peste 100.000 de dolari, dar patru dintre ei nu au primit mandate de arestare.

Hacker arestat_WM

Ancheta a fost derulată în colaborare cu Biroul Federal de Investigații (FBI) din cadrul Ambasadei SUA la București și SRI. Polițiștii de la Crimă Organizată Ploiești și București, împreună cu procurorii DIICOT au făcut percheziții la domicliile a opt dintre suspecți. Au fost găsite şi ridicate documente de transfer monetar, sisteme informatice, dispozitive de stocare a datelor informatice, un pistol cu gaz, 8 cartuşe, deţinute ilegal, un pistol cu bile deţinut în condiţii neconforme cu normele de deţinere, card-uri emise de unităţi bancare din S.U.A., un paşaport fals şi bani.

Din probele adunate de oamenii legii, rezultă că în perioada 2011-2013, în municipiul Ploieşti a fost constituit un grup infracţional organizat, format din 14 persoane, profilat pe comiterea unor infracţiuni de skimming, retrageri frauduloase de numerar, falsuri informatice şi fraude informatice, precum şi fals privind identitatea, ai cărui membri şi-au desfăşurat activitatea pe teritoriul României şi ai Statelor Unite ale Americii.

Membrii grupării postau anunţuri, aparent reale pe site-uri de specialitate, privind vânzarea unor autoturisme şi pretindeau o parte din preţ ca avans de la victimă. Alţi membri ai grupului s-ar fi deplasat în S.U.A., pentru a-şi deschide conturi bancare folosind documente de identitate false, conturi în care părţile vătămate au transferat bani, reprezentând „avansul” pentru autoturismele pe care doreau să le achiziţioneze. Din aceste conturi, sumele de bani erau retrase şi transferate în ţară, prin intermediul unor companii de transfer monetar rapid, pe numele mai multor persoane recrutate în acest sens. FBI a efectuat în SUA mai multe percheziții în urma cărora a depistat un număr mare de acte de identitate falsificate (pașapoarte, permise de conducere auto pe numele unor persoane din Cehia, Slovenia și Franța) utilizate pentru deschiderea de conturi și transferuri bancare. Aceste date precum și rezultatul întregii investigații desfășurate de FBI au fost puse la dispoziția autorităților judiciare române.

comunicat DIICOT

De asemenea, s-a stabilit că suspecții au folosit, pe teritoriul SUA, echipamente de skimming pentru a obţine date de carduri bancare, date ce erau inscripţionate pe carduri blank şi folosite la retrageri frauduloase de numerar. Oamenii legii spun că 14 cetățeni americani au fost păgubiți cu peste 100.000 de dolari, prin aceste fraude.

Tribunalul Prahova nu a emis mandat de arestare nici pentru capul rețelei, Zătreanu-Anghel Suraj, nici pentru principalii complici ai acestuia, alți trei tineri care au deschis în SUA conturi bancare sub identități false. Față de alți trei tineri reținuți, procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar.

M.N.