O statistică mai mult decât îngrijorătoare plasează România pe primul loc în Europa la rata mortalităţii în privința accidentului vascular cerebral.
Cifrele sunt înfricoșătoare: patru români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular. Iar într-un an, în România, se înregistrează 60.000 de accidente vasculare cerebrale.
Cumplit este că, boală care se manifestă cu preponderență la vârsta a treia, a început să facă tot mai multe victime printre cei tineri.
Principalele cauze sunt stresul şi alimentaţia.
Medicii spun că este foarte important să recunoaştem simptomele şi să ajungem foarte repede la medic.
Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum 4 ore și jumătate la dispoziție să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viață și să rămână cu cât mai puține sechele.
Consecințele sunt grave, pentru că accidentul vascular cerebral
reprezintă cea mai importantă cauză de dizabilitate: determină imposibilitatea de a merge și a mai vorbi.
„O asimetrie a feței, de cele mai multe ori colțul gurii coboară și se poate vedea la pacient. Un alt simptom care poate să fie văzut repede de familie, faptul că nu mai poate să-și țină mâna, paralizia mâinii sau a piciorului pe aceeași parte. Al treilea semn, pacientul nu poate să vorbească sau nu poate să înțeleagă ceea ce i se vorbește. Factorii de risc sunt alimentația. Mâncăm dezordonat, nu prea știm uneori ce mâncăm. Se fumeaza mult, se fumează de la vârste tinere, sunt deja mai mulți pacienți tineri care încep să aibă diabet și care reprezintă una din cauzele apariției AVC”, spune Bogdan Dorobăț, medic primar Spitalul Universitar.
Specialiștii recomandă un regim alimentar strict celor care au suferit un AVC, dar și să facă sport sub supraveghere medicală, să renunțe la fumat, alcool și cafea.