3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024 - 5:03
No menu items!

Patru români, la bordul navei reţinută de iranieni în Golful Persic

spot_img

Informația a fost confirmată de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe

Maersk-Tigris

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, miercuri, că, până în prezent, în urma contactării agenţiilor de crewing, s-a stabilit că la bordul navei Maersk Tigris, reţinută în Golful Persic ca urmare a unui litigiu comercial, se află patru marinari români. Armatorul a anunțat că aceştia sunt în siguranţă.

Până în prezent, în urma contactării agenţiilor de crewing, s-a stabilit că la bordul navei se află patru marinari români. Armatorul navei a confirmat faptul că întreg echipajul, inclusiv cetăţenii români, sunt în siguranţă şi urmează să continue cursa, cel mai probabil, cu aceeaşi navă, după soluţionarea situaţiei. (…)Ministerul Afacerilor Externe menţine legătura permanent cu agenţiile de crewing şi continuă monitorizarea cu prioritate a evoluţiei cazului, atât în mod direct, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice implicate, care se află în legătură cu autorităţile locale.

Ministerul Afacerilor Externe
comunicat de presă

Televiziunea publică iraniană a relatat că la bordul navei Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, abordată de Gardienii Revoluţiei în Strâmtoarea Hormuz, se aflau marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România şi Myanmar.

Nave de patrulă iraniene au tras focuri de avertizare, marţi, împotriva unei nave cargo aflate sub pavilionul unei insule protejate de Statele Unite şi au preluat controlul vasului, a anunțat și Pentagonul.

Nava Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, tranzita strâmtoarea Hormuz în momentul în care nave ale Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat de ea şi i-au ordonat să se îndrepte către teritoriul iranian. Atunci când comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligând comandantul să se supună cererii lor, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

Marinarii iranieni au urcat la bordul navei, care a rămas sub control iranian în apele continentale ale Iranului, a precizat Warren. Comandamentul Central al Marinei americane a trimis distrugătorul USS Farragut şi un avion de recunoaştere în zonă după ce comandantul a emis un apel de ajutor.

Niciun membru al echipajului Maersk Tigris nu a fost rănit şi niciun american nu se afla la bord, potrivit Pentagonului. Warren a declarat că nava avea un echipaj format din peste 30 de membri, dar nu a precizat naţionalităţile acestora. Potrivit televiziunii iraniene, nava a fost reţinută în baza unui ordin judecătoresc din cauza nerespectării anumitor măsuri.

Deşi Maersk Tigris se afla în apele iraniene, aceasta naviga pe un traseu recunoscut internaţional în Strâmtoarea Hormuz, a afirmat Warren. El a precizat că a fost „inadecvat” din partea iranienilor să deschidă focul împotriva navei.

Insulele Marshall sunt o ţară din Oceanul Pacific dar Statele Unite sunt singurele responsabile de apărarea lor. Statele Unite au preluat controlul Insulelor Marshall de la japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Deşi naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, nava este deţinută de Maersk Group, cu sediul în Copenhaga, Danemarca. Compania a anunţat că nava era închiriată Rickmers Ship Management din Hamburg, Germania. Maersk a declarat inițial că nu are informaţii despre navă sau echipaj.

Strâmtoarea Hormuz este o rută de tranzit pentru o cincime din petrolul din lume. În trecut, Iranul a ameninţat că va bloca strâmtoarea, o măsură care ar putea genera un conflict militar în Golful Persic. Americanii şi forţele lor aliate patrulează în mod regulat în zonă şi au desfăşurat exerciţii militare menite să contracareze ameninţările, precum mine marine, pe care Iranul le-ar putea folosi pentru a închide strâmtoarea.

Iranul desfăşoară frecvent exerciţii militare în interiorul şi în jurul strâmtorii. În 2007, forţele Gărzii Revoluţionare au capturat 15 marinari britanici de pe o fregată din Golf, acuzându-i că operează în apele iraniene. Ei au fost eliberaţi două săptămâni mai târziu.

R.D.