1.6 C
București
luni, 18 noiembrie 2024 - 0:18
No menu items!

Patru dușmani în cosmeticele tale

spot_img

Patru dușmani în cosmeticele tale

Există patru substanțe pe care specialiștii recomandă să le evităm atunci când ne achiziționăm cosmeticele preferate.

Atenție la etichetă!

 

1. PARABENII – sunt substanţe chimice cu rolul de a conserva produsul pe un termen lung. Îi găsim în şampoane, geluri de duş, fonduri de ten, mascara şi chiar în pasta de dinţi. În lista de ingrediente, ei apar sub denumirile de methylparaben, benzylparaben, propylparaben, butylparaben şi ethylparaben. Un studiu realizat în 2004, a demonstrat prezenţa parabenilor în tumorile la sân a 19 din 20 de femei care au participat la această cercetare, potrivit safecosmetics.org.

2. PHTALATE (FTALAŢII) – sunt produşi chimici prezenţi în şampoane, săpunuri, oje sau fixative pentru păr, conform Administrației americane pentru Medicamente și Hrană (FDA). Pe ambalajul produselor apar sub denumirile de dibutylphthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP) şi diethylphthalate (DEP). Studiile arată că această substanţă este responsabilă de infertilitate la femei şi de scăderea calităţii spermei la bărbaţi, dar şi de anomalii genitale la nou-născuţi.

3. FORMALDEHYDE (FORMALDEHIDE) şi conservaţi care eliberează Formaldehyde se regăsesc în oja colorată, în lacul transparent pentru unghii, în gelurile pentru păr, în săpunuri şi şampoane. Pe unele etichete nu este trecut acest ingredient ca atare. Produsele pot conţine, însă, substanţe care eliberează formaldehyde, precum: diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, quaternium-15, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol şi sodium hydroxylmethylglycinate. Această substanţă a fost declarată „cancerigenă pentru oameni” de către Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Substanțelor Carcinogene (IARC).

4. TRICLOSAN – îl găsim în săpunuri antibacteriene, deodorante şi chiar în pasta de dinţi. Studiile efectuate pe animale au demonstrat că această substanţă poate deregla echilibrul hormonal. Alte studii au arătat că triclosanul poate avea ca efect creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice.

C.I.