7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:56
No menu items!

Patronul FC Botoșani, în mijlocul unei combinații de peste 2 milioane de euro

spot_img

Patronul FC Botoșani, Valeriu Iftime, este prins într-un scandal de proporții, după ce asociații săi de la o lucrare din Drobeta Turnu Severin îl acuză cu acte că s-a făcut singur șef al acelei asocieri tocmai pentru a putea încasa de la beneficiarul lucrării 11 milioane de lei în dauna foștilor parteneri care l-au adus în această asociere.

Din informațiile Sursa Zilei firma Elsaco Electronic, deținută de Iftime, a încasat deja 2,4 milioane de lei din suma amintită, depunând factură și pentru restul sumei de bani.

Pe de altă parte, la Structura Centrală a Direcției Naționale Anticorupție există în lucru un dosar penal în care procurorii verifică mai multe aspecte legate de licitația derulată de Secom Mehedinți, operatorul de apă al județului, printre care și demersurile firmei lui Iftime, Elsaco Electronic. 

Foștii parteneri ai lui Iftime, firmele timișorene Kasdum și Constructim spun că patronul Elsaco Electronic nu ar fi putut face toate acestea fără sprijinul unei persoane din Banca Comercială Română.

Mai exact, BCR i-a permis lui Iftime să deschidă un cont în numele unei asocieri formate din șase firme doar în baza semnăturii firmei sale, Elsaco.

Toată istoria începe pe 18 decembrie 2014 când șase societăți comerciale încheie un acord de asociere având ca obiect participarea la licitația pentru lucrarea „Reabilitare, extindere și modernizare sisteme de alimentare cu apă și canalizare pentru aglomerările Drobeta Turnu Severin, Simian și Gura Văii – LOT 1 – Drobeta Turnu Severin, Gura Văii” al cărei beneficiar este Seecom Mehedinți, operatorul de apă al județului Mehedinți. Contractul cu Seecom avea să fie semnat de reprezentanții Asocierii în 2015.

Asocierea este formată în concret din următoarele societăți:  Kasdum – Constructim – Trustul de Construcții Drobeta – Route Center Construct  – Elsaco Electronic și Univro SRL. Printr-un act adițional din aceeași zi lider al acestei asocierii este stabilit Kasdum din Timișoara.

În aprilie 2017, Kasdum preia și cota de responsabilitate din asociere a Trustului de Construcții Drobeta, care rămâne în asociere, dar cu zero la sută cotă de responsabilitate față de finalizarea lucrării și încasarea beneficiilor. După acest episod cotele de participare în asocierea care a câștigat licitația erau după cum urmează: Kasdum – 50%, Constructim – 25% și Elsaco – 25%.

Conspirații

Pe 19 decembrie 2017, conform documentelor deținute de Sursa Zilei, Elsaco încheie singură un act adițional fără număr la asocierea celor șase firme prin care hotărăște tot singură că este noul lider al asocierii. Sursa Zilei a cerut în scris explicații și reprezentanților firmei Elsaco pentru a lămuri chestiunea. „Urmare a adresei dvs din 17.04.2018 vă informăm că susținerile Kasdum-GF și Constructim la care vă referiți fac parte dintr-o campanie de dezinformare menită să influențeze procesele aflate în derulare, mai ales pe cele care privesc procedura de insolvență a debitorului Kasdum-GF”, se arată într-o adresă primită de Sursa Zilei din partea Elsaco și semnată de directorul general, Viorel Iliuță și consilierul juridic Răzvan Roșu. Nicio altă explicație concretă referitoare la mișcările din cadrul ssocierii.

Asta deși cu o lună înainte, în noiembrie 2017, Kasdum și Constructim reziliau contractul cu Seecom Mehedinți. Cele două firme timișorene și-au motivat denunțarea contractului pe seama faptului că Seecom a predat constructorilor un proiect prost cu grave probleme care a întârziat lucrarea de la opt luni la doi ani, întârziere asumată chiar de către beneficiarul Seecom Mehedinți.

BCR nu comentează

Totuși, conform datelor deținut de Sursa Zilei, la momentul rezilierii contractului, din toată lucrarea rămăseseră neexecutate cam opt la sută. În loc ca Seecom să deruleze o nouă licitație pentru bucățica rămasă, autoritatea de la Mehedinți a preferat să accepte combinația făcută de cei de la Elsaco, membri cu doar 25 la sută ai asocierii inițiale.

Astfel, cei de la Kasdum reclamă că BCR a permis Elsaco să deschidă un cont al asocierii inițiale Kasdum – Constructim – Trustul Drobeta – Elsaco – Router Center Construct  – Univro, doar pe baza semnăturii reprezentantului Elsaco fără acceptul celorlalte părți. În contul cu problema, Elsaco a încasat și cei 11 milioane de lei reclamați de Kasdum ca pagubă.

„Din păcate nu vă putem oferi niciun fel de informații despre operațiuni derulate de clienții noștri. Ceea ca vă pot spune este că banca respectă strict prevederile reglementărilor de conformitate în derularea tuturor operațiunilor sale”, a răspuns Ionuț Staminir, directorul de comunicare al BCR, solicitării redacției Sursa Zilei de a primi un punct de vedere al băncii pe acest subiect.

Elsaco nu are experiența necesară finalizării lucrărilor

Kasdum nu este singurul partener din Asocierea inițială care reclamă probleme în cazul combinațiilor făcute de cei de la Elsaco Electronic în contractul de la Mehedinți. Cel de-al doilea mare jucător în asociere, firma timișoreană Constructim, reclamă, într-un document deținut de Sursa Zilei, că cei de la Elsaco nu au experiența necesară finalizării lucrărilor.

„Elsaco Electronic nu are capacitatea necesară de a continua execuția lucrărilor deoarece nu are experiență în conformitate cu Fișa de date a achiziției care a stat la baza atribuirii Acordului contractual nr. 10003/10.08.2015, lucru cunoscut de către toți membrii Asocierii”, scriu cei de la Constructim în documentul deținut de Sursa Zilei.

Constructim caracterizează demersul Elsaco de a continua Acordul de asociere pe cont unul drept unul fraudulos și se disociază complet firma lui Iftime.

Cristi Ciupercă