Patronii de restaurante solicită de urgență Guvernului și prefectului Capitalei să permită prelungirea funcționării localurilor din București în luna decembrie, considerată „cea mai bună lună” pentru sectorul HoReCa, „o gură de aer pentru industria cea mai încercată și afectată financiar”.
Astfel, reprezentanții HoReCa vor ca restaurantrele să funcționeze la 70% din capacitate și până la ora 02.00. Pentru noaptea de Revelion, antreprenorii vor program nelimitat.
Totodată, ei cer și plata integrală a ajutoarelor de stat din Schema HoReCa din anul 2021, în valoare totală de 2,1 miliarde de lei, precum și prelungirea schemei, cu noi fonduri, pentru anul 2022. Guvernul a anunțat că intenționează să plătească anul acesta doar jumătate din ajutoare, iar cealaltă jumătate în 2022, în funcție de bugetul de stat care va fi stabilit la sfârșitul acestui an.
În solicitarea adresată Guvernului și Prefectului, patronii invocă rata de infectare scăzută din ultimele zile, de 1.53 cazuri/ 1.000 de locuitori.
„Vă rugăm să dispuneți de urgență funcționarea cu restricții adaptate situației actuale, astfel:
– eliminarea restrictiilor privind programul (05:00 – 21:00) si permiterea funcționării în intervalul 05.00 – 02.00, respectând aceleași măsuri de acces pe baza certificatului verde
– funcționarea cu până la 70% din capacitatea maximă a spațiului
– permiterea în mod excepțional a funcționării cu program nelimitat în noaptea de Revelion.
Este vital pentru industria noastră revizuirea de urgență a restricțiilor întrucât luna decembrie este cea mai bună lună pentru antreprenorii din acest domeniu, iar aceasta va fi urmată de 2-3 luni foarte slabe ca activitate, raportându-ne la anii precedenți. Adaptarea restricțiilor ar reprezenta o gură de aer pentru industria cea mai încercată și afectată financiar”, se arată în scrisoarea HORA.
Patronii mai invocă și faptul că accesul este condiționat de certificatul verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, categorii cărora autoritățile nu le impun alte restricții în acest moment.
Nu în ultimul rând, reprezentanții HORA cer compensațiile promise, „industria noastră fiind și în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% în anul 2020, respectiv cu 50% în 2021 comparatic cu 2019 și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 30% dintre operatori”.
Emanuel Stan