4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:05
No menu items!

Patronii de restaurante vor ca perioada de suspendare de la ANAF să fie mai mică de 30 de zile

spot_img

Asociaţia Restaurantelor din România propune ca perioada de suspendare a activităţii de către ANAF să poată fi mai mică de 30 de zile, iar pragul să fie stabilit în funcţie de cifra de afaceri

bon_fiscal

Președintele Asociației Restaurantelor s-a întâlnit cu secretarul de stat de la Finanțe, Dan Manolescu și vicepreședintele ANAF, Romeo Nicolae, pentru discuții legate de procedurile de control. Astfel, patronii propun ca restaurantele să nu mai fie închise pentru minim 30 de zile, la 10-15 lei diferenţa la casa de marcat, ci perioada să fie mai mică de 30 de zile, iar pragul sumelor pentru care ia această decizie să fie stabilit ca procent din cifra de afaceri a restaurantului.

Asociația Restaurantelor mai spune că patronii se conformă voluntar controalelor și că în ultimele zile nu s-au mai închis atât de multe nități ca luna trecută, de exemplu.

Dar trebuie să ţinem cont că ANAF poate să găsească nişte sume în plus şi la un hotel, la o clinică. Ce facem în cazul ăsta, închidem un hotel şi dăm turiştii afara? Trebuie să fie cât mai clară legea şi aplicarea ei.

Asociația Restaurantelor

La rândul său, preşedintele reţelei de servicii medicale private MedLife, Mihai Marcu, apreciază că este nevoie de relaxare fiscală în România şi de curaj din partea guvernanţilor de a face acest pas, dar este necesar să aplice măsuri fiscale ţinând cont de fiecare domeniu.

Un cod fiscal modern este necesar în România şi ne dorim ca toată lumea să plătească taxele. Dar nu poţi să închizi un restaurant, o clinică pentru că o persoană nu a pus 50 de lei într-un bol. (…) Spre exemplu, luni dimineaţă, la Mogoşoaia, au fost închise vreo 7-8 magazine. Nu suntem împotriva închiderii buticurilor care nu fiscalizează, dar ne dorim să fie o marjă pentru o eroare pe care oamenii de bunăcredinţă o pot face.

Totodată, patronii aşteaptă reglementarea bacşişului, care reprezintă o sursă foarte importantă de venit, însă mizează pe o impozitare a acestuia „într-un mod mai apropiat de cota unică” (16%), în loc să fie asimilat salariilor, caz în care ar fi mai greu de aplicat.

S.M.