Cei mai mulți dintre antreprenorii de IMM spun că vor fi nevoiți să opereze concedieri, dacă Guvernul va impune creșterea salariului minim, așa cum se discută în coaliție de guvernare. Sondajul a fost făcut online chiar de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Conform sondajului, 86,9% dintre patronii de IMM chestionați au răspuns că NU au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților în perioada următoare.
În ceea ce privește măsurile pe care le vor adopta în cazul impunerii de către Guvern a creșterii salariului minim, 66,6% dintre respondenți au spus că vor crește prețurile produselor/seviciilor pe care le oferă, iar 53,6% au afirmat că își vor reduce personalul. De asemenea, 10,20% au declarat că își vor închide firmele, dacă Guvernul va crește salariul minim.
O altă întrebare s-a referit la procentul de reducere a numărului de angajați ca urmare a creșterii salariului minim. Antreprenorii au răspuns în proporție de 35,8% că vor diminua între 10%-50%, 34,8% vor diminua până în 10% și 10,2% vor diminua peste 50% din personal. De asemenea, 19,1% dintre respondenți au spus că nu vor diminua personalul deloc.
Nu în ultimul rând, patronii de IMM-uri au fost chestionați cu privire la motivele pentru care nu vor putea crește salariul minim.
Salariul minim pe economie este 3000 de lei brut, iar salariul net al angajaților, după plata taxelor, este de 1898 lei.
Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat, în perioada 24-25.07.2023, un sondaj pentru a identifica opinia antreprenorilor cu privire la creșterea salariului minim brut garantat în plată, la care au răspuns 887 antreprenori.
E. Stan