4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:34
No menu items!

Patronatul din industria Pharma: Taxa clawback camuflează un impozit pe cifra de afaceri

spot_img

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), a avertizat joi că obligația de plată de tip “clawback” este o camuflare a unui impozit pe cifra de afaceri aplicat unităților de producție de medicamente și că a crescut de la 12,3% în T3 2015 la 19,8% în T1 2017, proiectându-se o creștere de până la 26% în T3 2017.

”Obligatia de plata clawback, aplicată în mod discriminator fabricilor de medicamente din România, s-a dublat în ultimii 2 ani, periclitand accesul pacienților la medicamentele manufacturate în țară și viitorul unei ramuri economice cu valoare adăugată care trebuie să devină de importanță strategică pentru România”, potrivit unui comunicat al Patronatului.

Dragoș Damian, Director Executiv Primer, a afirmat că medicamentele manufacturate în România sunt sau devin nerentabile, din cauza dublării în mai putin de 2 ani a ”impozitului pe cifra de afaceri”, în condițiile în care vânzările medicamentelor care fac obiectul acestui impozit au scăzut cu circa 10%.

“Cele peste 1500 de medicamente fabricate în țară costă în marea lor majoritate mai puțin de 25 Ron în farmacie sau în spital. Toate sunt absolut esențiale pentru a asigura un acces larg și imediat al pacienților la terapii de un înalt nivel de calitate, eficiență și siguranță. Dublarea obligației de plată clawback în mai putin de doi ani fără nicio predictibilitate periclitează accesul pacienților la medicamentele fabricate în România și are efecte profund negative asupra unei ramuri industriale pe care țările din UE o consideră strategică”, a spus Damian.

În absența scutirii începand cu 1 iulie 2017 de la plata obligatiei clawback a medicamentelor care costa sub 25 Ron, accesul pacientilor la medicamentele ieftine va fi îngreunat chiar mai mult decat este in prezent, iar competitivitatea fabricilor de medicamente din țară va avea de suferit, se mai arată în comunicatul citat.

Unitățile de producție de medicamente din țară, membre ale PRIMER, au planuri de extindere și modernizare în valoare de peste 50 milioane Euro și de creare a peste 500 de noi locuri de muncă, care pot face din România în hub industrial cu deschidere pentru exporturi către toate tarile din regiune.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 15 fabrici de medicamente din țară, printre care Antibiotice, B.Braun, Biofarm, Gedeon-Richter și Zentiva.

V.B.