-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:43
No menu items!

Patriarhul Kirill a lucrat ca spion pentru KGB în anii ’70, sub numele de cod „Mihailov”

spot_img

Patriarhul rus Kirill, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a lucrat pentru KGB, serviciul de informații externe al Uniunii Sovietice, în timpul Războiului Rece, au dezvăluit cotidianele elvețiene Le Matin Dimanche și Sonntagszeitung.

Un dosar, întocmit de poliția federală, „confirmă că „Monseniorul Kirill”, așa cum este numit în acest document, aparține KGB-ului”.

La începutul anilor 1970, patriarhul, care susține cu ardoare invazia Rusiei în Ucraina, locuia la Geneva pentru a reprezenta oficial patriarhia Moscovei la Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB). Misiunea lui Kirill, al cărui nume de cod era „Mihailov”, a fost, de asemenea, de a influența acest consiliu, care a fost infiltrat de KGB în anii 1970 și 1980.

Obiectivul sovieticilor era de a determina instituția de la Geneva să denunțe Statele Unite și aliații săi și să își tempereze criticile privind lipsa de libertate religioasă în URSS, arată cotidianele, subliniind că Biserica rusă „refuză să comenteze activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva”.

Consiliul Mondial al Bisericilor a transmis că nu are „nicio informație” pe această temă.

Le Matin Dimanche l-a intervievat pe nepotul patriarhului, Mihail Gundiaev, care i-a succedat ca reprezentant al patriarhatului moscovit la Geneva, care a declarat că unchiul său „nu a fost un agent, chiar dacă a fost supus unui „control strict” din partea KGB-ului”. Iar acest lucru „nu a afectat sinceritatea angajamentului său față de munca ecumenică cu alte biserici”, a declarat el ziarului.

Cotidianul mai scrie că Patriarhul Kirill este deosebit de atașat de Elveția. „El a vizitat Elveția de cel puțin 43 de ori”, precizează ziarul, adăugând că „pe lângă pasiunea sa pentru schi – în 2007 și-a rupt chiar un picior pe o pârtie elvețiană – diplomația religioasă, spionajul și finanțele l-au readus constant pe Kirill în Alpi sau pe malul lacului Geneva.

„Am sentimente speciale față de țara dumneavoastră. Dintre toate țările din lume, este poate cea pe care am vizitat-o cel mai des”, a explicat patriarhul în 2019, când l-a primit la Moscova pe președintele Consiliului de Stat al Elveției, Jean-René Fournier.

                                                                                                                   Adina Silav