-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:12
No menu items!

Patriarhia spune că-și plătește impozitele

spot_img

Patriarhia Română susţine, într-un comunicat transmis miercuri că „Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora.

Sumele plătite de unităţile bisericeşti pentru plata impozitelor şi asigurărilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depăşesc valoarea contribuţiilor la salarii primite de la bugetul de stat, se mai afirmă în comunicat.

Valoarea contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557 472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575 087 lei.

De asemenea, dintre cei 14 231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1 000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1 500 dintre cei aproximativ 17 000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.

„Precizăm că personalul bisericesc clerical şi neclerical se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii. În numeroase comunităţi din ţară, în special din mediul rural, din cauza sărăciei şi a migraţiei în străinătate, preoţii nu mai reuşesc să-şi completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de stat reprezentând unicul venit sigur pentru întreţinerea familie”, susține serviciul de presă al Patriarhiei, subliniind că sumele alocate în bugetul de stat pentru cultele religioase reprezintă doar 0,4 % din PIB, adică de peste 10 ori mai puţin decât sumele alocate pentru învăţământ şi sănătate.

Precizările Patriarhiei vin după ce Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a publicat, pe site-ul propriu, un comunicat în care s-a menţionat că „statul plăteşte salarii, impozite, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale pentru aproximativ 56 000 de reprezentanţi ai cultelor (cca. 17 000 de preoţi, 19 000 aparţinând «personalului neclerical», 10 000 de profesori de religie şi 10 000 de călugări), un număr mai mare decât cel al medicilor din România” şi că „fondurile bugetare alocate anual în beneficiul preoţilor şi a celorlalţi reprezentanţi ai bisericilor sunt de cca. 800 milioane de lei (excluzând fondurile pentru construcţii de biserici)”.

ASUR a dat publicităţii respectivul comunicat în contextul în care, precizează asociaţia, „în urmă cu două săptămâni, pe 11 septembrie a.c., a fost depusă în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.132 pentru modificarea şi completarea Legii nr.142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului”.

„Iniţiatorului proiectului, deputatul PSD Andrei-Valentin Sava, afirmă în expunerea de motive că prin această iniţiativă legislativă «se urmăreşte neimpozitarea salariilor clericale (…) în cadrul cultelor din România», deoarece «majoritatea veniturilor bisericilor, provenind din donaţii, se duc pe activităţi filantropice», domnia sa făcând şi precizarea că «numai în cadrul Patriarhiei Române funcţionează peste 400 de aşezăminte social-filantropice»”, s-a mai arătat în comunicatul ASUR.