Patriarhia a transmis, joi, că accesul în biserici nu poate fi condiționat de un document.
Reprezentanții Patriarhiei au precizat că certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere, iar acest document nu este și nu poate deveni restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.
”Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta.
Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală”, menționează Patriarhia.
Precizarea vine după întâlnirea care a avut loc, joi, între premierului României, Nicolae Ciucă, și reprezentanții cultelor religioase. La discuții a luat parte și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a declarat că “libertatea religioasă trebuie respectată”, dar și serviciile religioase, biserica, trebuie să țină cont de anumite măsuri de restricționare a accesului persoanelor nevaccinate: “Nu putem discuta despre accesul persoanelor nevaccinate doar în magazinele alimentare, de strictă necesitate, și serviciile religioase să nu țină cont de aceste lucruri”, a spus Rafila, după discuțiile privind impunerea certificatului în incinta bisericilor.
Adina Silav