Un scandal de proporții zguduie Armata Română, după ce procurorii DNA au descoperit o colecție impresionantă de obiecte de lux ascunse de generalul cu trei stele Cătălin Ștefăniță Zisu. Peste 2.000 de tablouri, mai multe ceasuri de lux, inclusiv modele Rolex și Hublot, și documente legate de proprietăți din Turcia au fost găsite în locuința unei apropiate a generalului.
Aproximativ 2000 de tablouri, ceasuri valoroase și poșete de lux au fost găsite vineri la perchezițiile DNA care îl vizau pe generalul Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei, într-un dosar cu prejudiciu uriaș. Potrivit surselor, procurorii au găsit tablourile într-o casă dintr-o zonă rurală, iar celelalte obiecte în locuința generalului cu trei stele.
Sursele citate au declarat pentru G4Media că generalul ar fi păstrat aceste documente la birou, într-o încăpere, dar, după ce procurorii DNA au solicitat documente în urmă cu șase luni le-ar fi mutat la în locuința unei apropiate.
Ceasuri de lux în valoare de peste 200.000 de euro
În timpul perchezițiilor, procurorii au mai găsit 10 ceasuri de lux, cu o valoare estimată la peste 200.000 de euro. Printre acestea se numără: Rolex Daytona – 60.000 de euro, un alt model Rolex – 40.000 de euro și un Hublot – 15.000 de euro, cel mai ieftin dintre ele.
Veniturile oficiale ale generalului Zisu
Conform declarației sale de avere din 2024, generalul Zisu, aflat aproape de pensionare, are un venit anual de 182.259 RON din soldă, la care se adaugă o normă de hrană și drepturi de echipament în valoare de 17.253 RON. Aceste sume totalizează aproximativ 16.600 de lei lunar. Comparativ cu valoarea bunurilor descoperite, aceste venituri par insuficiente pentru a justifica achiziționarea unui astfel de patrimoniu.
Ascensiunea unui general
Cătălin Zisu este una dintre cele mai influente figuri din structurile Armatei Române, având un rol cheie în domeniul logisticii Ministerului Apărării Naționale. A fost avansat la gradul de general la doar 37 de ani, devenind astfel cel mai tânăr general din armata română.
Cariera sa a fost strâns legată de sprijinul unor personaje influente, precum generalul Gabriel Oprea, care l-a susținut în obținerea titlului de doctor în 2006.
Avansarea sa rapidă a continuat sub administrația președintelui Traian Băsescu, care i-a conferit a doua stea de general în 2007, urmată de cea de-a treia stea în 2011.
Ulterior, în 2012, premierul Victor Ponta l-a numit președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, o funcție cu rang de secretar de stat.
D.Constantin