0 C
București
luni, 6 ianuarie 2025 - 10:30
No menu items!

Pasagerii submersibilului Titan au murit. Fragmente din submarin, găsite lângă epava Titanicului. Garda de Coastă: „A fost o implozie catastrofală”

spot_img

După zile de căutări de amploare ale submersibilului Titan, dispărut pe 18 iunie în Oceanul Atlantic, Garda de Coastă a SUA a anunțat, joi, că cei cinci pasageri au murit. Anterior, autoritățile americane au transmis că resturi care aparțin submarinului au fost găsite în apropiere de epava Titanicului, potrivit BBC.

Submersibilul Titan, care se îndrepta în adâncuri spre epava pachebotului Titanic, a dispărut duminică, cu cinci persoane la bord, după ce a suferit o „implozie catastrofală”, a declarat contraamiralul John Mauger, din cadrul Pazei de Coastă americane.

Echipajele care au participat la operațiunea de salvare au descoperit „cinci părți diferite din rămășițe” care i-au ajutat să identifice că epava era, într-adevăr, a submersibilului Titan.

Prima piesă găsită a fost un con din „botul” submarinului, localizat chiar lângă camera de presiune. Ulterior, a fost găsit un „câmp vast de rămășițe”. 

Paza de Coastă a precizat și că va continua căutările pentru cadavre, dar că șansele de a mai găsi ceva sunt extrem de reduse din cauza mediului extrem de dificil de pe fundul oceanului.

Fragmentele au fost descoperite la aproximativ 480 de metri de prova Titanicului. Acest tip de fragmente, care fac parte din coca exterioară a submersibilului, rezultă probabil în urma unei ”pierderi catastrofale” a camerei de presiune.

Submersibilul Titan, dat dispărut în apropierea de epava Titanicului, ar fi făcut ”implozie”, potrivit primelor elemente ale autorităţăilor americane.

”Ar fi putut să aibă loc o explozie în coloana de apă a submarinului”, estimează Paza de Coastă americană.

Pe locul unde a fost găsit submersibilul nu există niciun ”fragment din Titanic, este un loc plat”, precizează Paza de Coastă, ceea ce ridică orice îndoieli cu privire la originea fragmentelor găsite.

Zgomotele auzite sub apă nu aveau legătură cu submersibilul, a mai confirmat Paza de Coastă americană.

Vasele care au participat la operațiune și medicii vor fi demobilizați în următoarele 24 de ore, dar operațiunile la distanță vor continua pe o perioadă nedeterminată.

Compania OceanGate, care opera expedițiile pe submersibilul Titan la epava Titanicului a transmis că pasagerii de la bordul submarinului „au fost, din nefericire, pierduți”.

„Credem, acum, că CEO-ul nostru, Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul lui, Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet au fost pierduți, din nefericire. Acești oameni au fost adevărați exploratori care au avut în comun un spirit al aventurii special și o pasiune profundă pentru explorare și pentru protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și alături de fiecare membru al familiilor lor în această perioadă tragică. Regretăm pierderea vieților omenești și bucuria pe care au adus-o tuturor celor care i-au cunoscut.

Este o perioadă extrem de tristă pentru angajații noștri dedicați, care sunt epuizați și regretă profund această pierdere. Întreaga familie OceanGate este profund recunoscătoare față de toți cei care au muncit atât de mult pentru această operațiune de salvare. Le apreciem angajamentul pentru găsirea acestor cinci exploratori și pentru zilele și nopțile de muncă neobosită în sprijinul echipajului și familiilor lor. Este un moment foarte trist pentru comunitatea de exploratori și pentru membrii familiilor fiecărui om pierdut pe mare”, a transmis, joi seară, OceanGate într-un comunicat.

                                                                                                             Adina Silav

SURSA FOTO: Nexta