13.9 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 23:41
No menu items!

Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania – propagandă pentru autonomie în Ardeal

spot_img

maghiari_miting

Conducerea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a anunţat, luni, că partidul a lansat „Caravana autonomiei”, urmând să prezinte în mai multe localităţi din Transilvania un pachet legislativ care include proiectul de autonomie elaborat de PPMT, care se bazează pe crearea de regiuni cu statut special, între care regiunea Partium.

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, într-o conferinţă de presă la Cluj, că formaţiunea a lansat „Caravana autonomiei”, în cadrul căreia liderii şi specialiştii partidului vor prezenta în mai multe localităţi din Transilvania „un pachet legislativ care se referă la regionalizare şi la proiectul de autonomie elaborat de PPMT, un obiectiv important al comunităţii maghiare”, transmite MEDIAFAX.

„Pachetul se bazează pe introducerea în noua Constituţie a statutului regiunilor şi crearea de regiuni cu statut special, printre care noi susţinem să fie Partium şi Ţinutul Secuiesc. Startul caravanei s-a dat, sâmbătă, în Valea lui Mihai, judeţul Bihor, iar caravana va străbate localităţi mai mari sau mai mici din Ardeal, timp de trei săptămâni. Pachetul nostru legislativ va fi completat, după care va fi finaliza undeva în vara acestui an”, a spus Toro.

Potrivit acestuia, PPMT speră ca, după finalizarea pachetului legislativ, acesta să fie promovat în Parlamentul României de parlamentari UDMR sau aparţinând unor partide româneşti şi să intre în dezbatere.

Dacă nu, vom promova pachetul printr-o iniţiativă legislativă civică şi vom trece la strângerea semnăturilor necesare”, a afirmat liderul PPMT.

Preşedintele PPMT Bihor, Csomortányi István, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, în viziunea partidului, regiunea cu statut special Partium ar avea 1,3 milioane de locuitori, din care 400.000 ar fi de etnie maghiară şi 100.000 de etnie romă.

Regiunea ar cuprinde judeţele Bihor, Satu Mare şi unele părţi din judeţele Sălaj, Maramureş şi Arad. Regiunea ar avea o pondere de 30 la sută a minorităţii maghiare şi de aceea ar avea nevoie de un statut special, ar fi o regiune bilingvă„, a adăugat Csomortányi.

R.D.