2.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 8:30
No menu items!

Partidul Forţa Dreptei depune un proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale

spot_img

Fostul ministru al Muncii şi deputat neafiliat Violeta Alexandru a anunţat că, împreună cu alţi parlamentari de la Forţa Dreptei, vor depune în Legislativ un proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale.

„Forţa Dreptei depune un proiect legislativ pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Adevărul este că nu este niciun proiect depus în acest moment. Coaliţia nu a făcut decât să schimbe pe ici pe colo, nimic substanţial, legislaţia privind pensiile speciale, iar Forţa Dreptei consideră că ne trebuie un moment T0 în care toate să fie eliminate, cele care se pot fi eliminate, pentru că ale magistraţilor sunt protejate de decizii ale Curţii Constituţionale, iar cele din sistemul militar au nevoie de o cu totul altă abordare, în opinia noastră”, a explicat Violeta Alexandru, marţi la Parlament.

Fostul ministru al Muncii a mai precizat că toată lumea trebuie să înţeleagă că toate pensiile trebuie aliniate principiului contributivităţii.

„Urmează ca după acest moment T0 să curăţăm tot ce înseamnă sporuri, care la unii intră, la alţii nu intră în calculul pensiei, curăţăm tot ce înseamnă abuzuri şi manieră piloasă de a se încadra în grupe în zona publică fără o justificare a condiţiilor deosebite în care a lucrat cineva. Deci acolo e o zonă în care trebuie să facem curăţenie”, a spus Alexandaru.

PSD a anunţat, marţi, că grupul de lucru format din miniştrii care gestionează pensii speciale va propune un set de amendamente care să transpună recomandările Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, arătând că România nu îşi permite să rateze fondurile europene din PNRR, din cauza pensiilor speciale.

Social-democraţii spun că miniştrii care gestionează pensii speciale vor veni cu o formulă care să reducă ponderea în PIB a acestor pensii şi care să asigure echitatea faţă de sistemul de contributivitate.

„Toate ministerele care au în plată pensii de serviciu vor face propuneri și le vor integra într-un singur set de amendamente, pentru a fi atinse obiectivele convenite cu reprezentanții BM și CE:

  1. Creșterea treptată a vârstei de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu până la nivelul stabilit în sistemul contributiv;
  2. Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate;
  3. Acordarea pensiei de serviciu doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu;
  4. Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen sa fie cu totul excepționale.

Decizia finală se va lua la nivelul Coaliției”, a transmis PSD.

                                                                                                                    Adina Silav