6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:34
No menu items!

Parlamentul Greciei a votat al treilea bailout și noul program de austeritate. Negocieri cu UE. Update

spot_img

tsipras

Update 21.37

Surse citate de BBC afirmă că negocierile sunt foarte lente și dificile, fiind de așteptat să se prelungească în cursul nopții. Șansele pentru încheierea unui acord sunt 50/50. Germania are o poziție foarte rigidă și cere garanții din partea Greciei.

Update 12.43

Întâlnirea miniștrilor de Finanțe ai Eurogrupului este programată la Bruxelles, la ora locală 14.00. Conferința de presă finală este anunțată pentru 22.00. În cazul unui final pozitiv, concretizat printr-un acord, Summit-ul liderilor UE, programat pentru duminică, ar putea fi anulat.

Update 12.25

Publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung afirmă cu instituțiile creditoare sunt ”prudent pozitive”. UE, FMI și BCE vor ca noul program de bailout să conțină praguri cantitative, măsurabile, pe parcursul implementării. Reformele propuse nu sunt suficiente pentru a avea surplus bugetar primar, din cauza deteriorării situației macroeconomice și a condițiilor financiare.

Știrea inițială

Parlamentul de la Atena a aprobat în noaptea de vineri spre sâmbătă un nou pachet de reforme economice, pentru a putea accesa un nou împrumut de la creditorii internaționali și a evita falimentul și ieșirea Greciei din Zona Euro.

După ce și-a asigurat votul majoritar, premierul Alexis Tsipras a afirmat că are un ”mandate puternic” pentrua continua negocierile cu instituțiile creditoare – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI.

Noul pachet de măsuri propus de Grecia va fi pus pe masa miniștrilor de Finanțe ai Eurozonei în după-amiaza zilei de sâmbătă, însă primele semnale sunt pozitive. Reticențele guvernelor europene se referă la capacitatea grecilor de a implementa aceste măsuri, nu la conținut.

La vot, 251 de parlamentari au aprobat programul, iar 32 l-au respins. Grecia cere încă 53,5 miliarde de euro, pentru a-și acoperi serviciul datoriei externe până în 2018. Acesta este al treile program de bailout după 2010, primele două având o valoare de 240 miliarde  de euro. Creditorii cer reforme economice pentru a se asigura că Grecia poate deveni sustenabilă și că își poate plăti datoriile. Datoria total[ a Greciei este acum de peste 180% din PIB.

Tsipras a cedat presiunilor pentru reformarea sistemului de pensii, creșterea taxelor și deblocarea privatizărilor. În lipsa unui acord rapid, băncile grecești nu au acces la lichidități  și vor intra în faliment.

Măsurile propuse prin noul program:

  • Creșterea cotei standard de TVA la 23%, inclusiv pentru restaurant
  • Eliminarea unor prime pentru pensionari până în 2019
  • Tăieri bugetare pentru apărare de 300 mil. €
  • Privatizarea porturilor și a pachetului de acțiuni la OTE, care încă este în proprietatea statului.
  • Eliminarea reducerii de 30% din cuantumul taxelor pentru insulele bogate.