6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:49
No menu items!

Parlamentul European: Imunitatea lui Dan Nica ar trebui ridicată în România

spot_img

Comisia juridică a Camerei Deputaților ar trebui să răspundă, în zece zile, la solicitarea transmisă de Comisia de afaceri juridice din Parlamentul European, în cazul lui Nica

dan_nica-500x347

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a cerut precizări de la Camera Deputaţilor cu privire la imunitatea lui Dan Nica, în cazul căruia procurorii DNA au cerut avizul PE pentru începerea urmăririi penale în doarul „Microsoft”.

Biroul Permanent a trimis solicitarea la Comisia juridică pentru elaborarea unui punct de vedere, în termen de 10 zile.

Am primit din partea Comisiei de afaceri juridice din Parlamentul European o scrisoare cu privire la imunitatea europarlamentarului, fost ministru şi deputat Dan Nica. Am trimis la Comisia juridică să facă informarea în 10 zile şi noi în două săptămâni să răspundem Parlamentului European.

Marcel Ciolacu
secretar, Camera Deputaților

Potrivit lui Ciolacu, cererea din partea Parlamentului European se referă la ce tip de imunitate a avut Nica în Parlament şi ca fost ministru.

Se presupune că cererea va ajunge, ca fost ministru, şi la Preşedinţie„, a adăugat Ciolacu.

În scrisoarea adresată preşedintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, de preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice din PE, Pavel Svoboda, se aminteşte că, în şedinţa plenului Comisiei din 24 noiembrie, preşedintele Parlamentului European a anunţat că a primit de la autorităţile române cererea de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputaţilor şi al Guvernului român, în prezent membru al PE. Această solicitare a fost trimisă Comisiei pentru afaceri juridice a PE.

În conformitate cu articolul 9 (1)(a) al Protocolului nr.7 privind privilegiile şi imunităţile al Uniunii Europene, membrii Parlamentului European se bucură, pe teritoriul statului membru din care provin, de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări. Se poate deduce, din reglementarea mai sus invocată, că ar trebui să fie aplicabil articolul 72 (2) din Constituţia României, potrivit căruia deputaţii şi senatorii români pot fi cercetaţi penal şi trimişi în judecată pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ce au fost audiaţi. Cu toate acestea, cererea de ridicare a imunităţii domnului Nica se bazează pe prevederile articolului 109(2) din Constituţia României şi pe articolele 12 şi 19 din Legea 115 privind responsabilitatea minsterială.După cum cunoaşteţi, articolul 109(2) din Constituţia României prevede că numai Camera Deputaţilor, Senatul sau Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. În baza acestor prevederi, în consecinţă, urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului român poate începe doar după ce imunitatea acestuia a fost ridicată.

Pavel Svoboda
președintele Comisiei pentru afaceri juridice a PE

Președintele Comisiei pentru afaceri interne a PE, Pavel Svoboda, a cerut  mai multe informaţii cu privire la practica la nivelul Camerei Deputaţilor în aplicarea reglementărilor privind imunitatea acordată membrilor săi.

În special, aş aprecia dacă aţi putea clarifica dacă articolul 109(2) din Constituţie are precădere asupra articolului 72(2) şi dacă, în consecinţă, membrilor Camerei Deputaţilor care sunt în acelaşi timp membri ai Guvernului li se aplică reglementări speciale privind imunitatea. De asemenea, v-aş fi recunoscător dacă aţi clarifica dacă aceste reglementări speciale continuă să fie aplicabile membrilor Camerei Deputaţilor are au fost membri ai Guvernului pentru fapte comise în exercitarea mandatului anterior de ministru. Întrucât Comisia pentru afaceri juridice a început deja examinarea acestui caz, un răspuns prompt ar fi deosebit de apreciat.

Pavel Svoboda
președintele Comisiei pentru afaceri juridice a PE

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, referatul, în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica, ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani”.

Dan Nica este europarlamentar PSD din 2014.

R.D.