4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:09
No menu items!

Parlamentul European cere reducerea risipei alimentare. Care sunt instrumentele

spot_img

Parlamentul European a adoptat marți o rezoluție prin care cere statelor membre să reducă la jumătate până în 2030 risipa alimentară din UE, eliminând restricțiile actuale asupra donațiilor de alimente și confuzia generată de etichete.

Rezoluția a trecut cu 623 de voturi pentru, 33 împotrivă și 20 de abțineri.

Principalele căi pentru a atinge acest obiectiv:

  • reducerea risipei alimentare cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030
  • facilitarea donațiilor alimentare
  • clarificarea etichetelor ”data expirării” (“best before”) și data limită de consum (“use by”)

Raportorul Biljana Borzan (S&D, Croaţia) a afirmat că, în țările dezvoltate, alimentele se pierd mai ales spre finalul lanțului alimentar, în etapele de distribuție și consum. ”Raportul pe care l-am elaborat cere un răspuns politic coordonat în ceea ce privește etichetarea, responsabilitatea și educația. În plus, trebuie să avem în vedere lipsurile din legislația actuală care privesc donațiile alimentare”, a adăugat raportorul.

Deputații cer statelor membre să reducă risipa alimentară cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030 (față de nivelul 2014) – un obiectiv pe care Parlamentul l-a introdus în legislația privind deșeurile adoptată în martie.

Autoritățile naționale și partenerii implicați ar trebui să facă mai mult să îi ajute pe consumatori să înțeleagă etichetele. Comisia va trebui să evalueze beneficiile posibile pe care le-ar crea eliminarea unor date de pe produse fără a crea riscuri pentru mediu și sănătatea publică.

Comisia ar trebui, de asemenea, să propună o modificare la directiva TVA care să autorizeze explicit exceptarea de la taxare a donațiilor alimentare. Fondul european destinat ajutorării celor mai defavorizați (FEAD) ar trebui utilizat pentru a finanța costul colectării, transportului, depozitării și distribuirii donațiilor alimentare.

În UE, risipa alimentară a fost estimată la 88 milioane de tone sau 173 kg pe cap de locuitor, anual. Producția și eliminarea acestei risipe alimentare creează 170 milioane de tone de CO2 și consumă 26 de milioane de tone de resurse.

V.B.