Parlamentul European (PE) a votat joi în favoarea eliminării tarifelor de roaming până în decembrie 2015, a extinderii drepturilor consumatorilor și a facilitării creării unei piețe unice de telecomunicații.
Regulamentul, denumit ”Continent conectat”, a fost propus de Comisia Europeană în 2013. După votul în PE, urmează aprobarea statelor membre, iar Comisia Europeană preconizează că se va ajunge la un acord final asupra regulamentului până la sfârșitul anului 2014.
Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Agenda Digitală, a declarat că UE este la un pas de a-și îndeplini promisiunea din 2010.
”Aproape cu toții depindem de conexiunile mobile și prin Internet în viața noastră cotidiană. Ar trebui să știm ce cumpărăm, nu ar trebui să plătim tarife exorbitante și ar trebui să avem posibilitatea de a ne răzgândi. Companiile ar trebui să aibă șansa de a-și oferi tuturor serviciile, iar acest regulament facilitează acest lucru. Este o situație din care cu toții avem de câștigat”, a spus Kroes.
Regulamentul ”Continent conectat” prevede apropierea de elementele unei piețe unice în telecomunicații, prin:
- eliminarea tarifelor de roaming;
- garantarea accesului la Internet pentru toți, prin interzicerea blocării și a degradării conținutului;
- coordonarea acordării de licențe pentru utilizarea frecvențelor radio aferente rețelei WAN fără fir;
- transparența contractelor încheiate de consumatorii de Internet și de servicii în bandă largă;
- posibilitatea pentru clienți să schimbe mai ușor furnizorii de servicii.
Un studiu publicat în februarie de Comisia Europeană arată că operatorii de telecomunicații nu beneficiază de o piață de aproximativ 300 de milioane de utilizatori de servicii de telefonie din cauza strategiilor actuale de stabilire a prețurilor, fapt care afectează grav și alte întreprinderi, cum ar fi dezvoltatorii de aplicații mobile.
Rezoluția pe baza căreia s-a dat votul joi arată că ”ratele de profit dezechilibrate” creează costuri excesive pentru utilizatori și sunt o piedică pentru creșterea economică și pentru prosperitatea cetățenilor europeni. În plus, tarifele mari de roaming reprezintă un motiv pentru lipsa unei piețe comune de telecomunicații.
Companiile de telefonie mobilă încearcă să blocheze această legislație prin presiuni și activități de lobby, invocând că veniturile și investițiile vor fi afectate.
Vlad Bârleanu