4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:42
No menu items!

Parlamentul a decis: indemnizația pentru mame – 85% din venituri, fără plafon

spot_img

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, cu 263 de voturi „pentru”, proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului și prin care se stabilește că indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.

Astfel, potrivit noii legi – care va fi transmisă, spre promulgare, președintelui Klaus Iohannis (Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz) – indemnizația lunară pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului. Indemnizația minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizația pentru creșterea copilului a fost eliminat.

A fost eliminată și opțiunea, pentru mame, de a sta acasă un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlinește doi ani. Astfel dispare și plafonul de 1.200 de lei pentru al doilea an de concediu pentru creșterea copilului.

„Indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere”, mai prevede actul normativ adoptat de deputați.

De concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani, respective, trei ani pentru creșterea copilului cu handicap și implicit de indemnizație beneficiază persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitării.

Potrivit aceleiași legi, persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creșterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un „stimulent de inserție”, în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă garantată.

Prevederile acestui proiect urmează să intre în vigoare pe 1 iulie 2016.

În cadrul dezbaterilor de miercuri, inițiatorul proiectului de lege, deputatul liberal Cristina Pocora, a precizat că sursa din care se poate finanța acest proiect de lege este excedentul bugetar de 788 de milioane de lei de care dispune Guvernul.

Excedentul bugetar pe primele două luni ale anului a fost indicată și de deputatul PSD Rovana Plumb pentru finanțarea prevederilor proiectului. Plumb a precizat că deputații social-democrați susțin inițiativa.

Și reprezentanții UDMR au anunțat că votează pentru acest proiect de lege.

R.D.