4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:04
No menu items!

Parlamentul de la Chișinău instalează un nou guvern. Cum arată componența și programul

spot_img

Dorin Recean, premierul desemnat al Republicii Moldova, este așteptat astăzi în Parlament pentru a prezenta programul de activitate și componența viitorului cabinet de miniștri. Ședința în care se va acorda votul de încredere asupra programului de activitate și a listei noului guvern va începe la ora 14.00.

Unsprezece membri din Guvernul Gavrilița își vor păstra fotoliile: Nicu Popescu (Externe), Oleg Serebrian (vicepremier pentru Reintegrare), Dumitru Alaiba (Economie), Vladimir Bolea (Agricultură), Ala Nemerenco (Sănătătate), Anatolie Nosatîi (Apărăre), Ana Revenco (Interne), Anatolie Topală (Educație), Sergiu Prodan (Cultură), Alexei Buzu (Muncă) și Iordanca-Rodica Iordanov (Mediu).

O altă diferență majoră față de Guvernul Gavrilița este faptul că Ministerul Infrastructurii va fi divizat în alte două ministere: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Energiei.

Viitorul guvern, condus de Dorin Recean, va arăta în felul următor:

Programul de activitate al Guvernului are ca viziune ”o țară cu cetățeni prosperi, cu instituții puternice și transparente, cu mediu de afaceri competitiv, pentru care relația cu statul e un accelerator și nu o serie de obstacole”.

Executivul condus de Recean promite să relanseze economia, pprin atragerea de investiții străine, sprijin pentru IMM-uri și inovație.

Opoziția parlamentară din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că nu va vota Guvernul Recean și solicită declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit legii, Cabinetul de Miniștri este învestit cu voturile a cel puțin 51 de deputați. Anterior, partidul de guvernare, care are 63 de mandate în Parlament, a anunțat că va oferi Executivului Recean tot sprijinul politic necesar.

Natalia Gavriliţa şi-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, vineri, 10 februarie, invocând lipsa de sprijin intern. În aceeași zi, președinta Maia Sandu l-a desemnat pentru această funcție pe Dorin Recean, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Analiștii politici de la Chișinău afirmă că schimbarea prim-ministrului este o încercare a Partidului Acțiune și Solidaritate de a-și dinamiza politicile de apropiere de Uniunea Europeană și de a recâștiga la capitolul credibilitate, în contextul crizei energetice și inflației care au afectat nivelul de trai.

În perioada 2012-2015, Recean a fost ministru al Afacerilor Interne, iar între 2010 și 2012 a fost vice-ministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor. La capitolul studii, Recean și-a trecut în CV absolvirea în 1996 a Academiei de Studii Economice de la Chișinău, cu specializarea Managementul Relațiilor Economice Internaționale, și un program MBA, în perioada 1998-2000, la Newport University, filiala Belgia.

V.B.