7.8 C
București
luni, 6 ianuarie 2025 - 17:22
No menu items!

Parlamentul a votat decretul lui Klaus Iohannis, după o ședință tensionată. Guvernul, obligat să informeze săptămânal Legislativul

spot_img

Parlamentul a aprobat, joi, după o ședință cu acuzații de-o parte și de alta, decretul preşedintelui Klaus Iohannis care prelungește starea de urgenţă pe teritoriul României, pentru alte 30 de zile.

PNL a solicitat în debutul ședinței eliminarea din proiectul de aprobare a decretului articolele care condiționeză Guvernul însă propunerea a fost respinsă la vot. Astfel, Guvernul va fi nevoit să prezinte Parlamentului un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus. De asemenea, după 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

Potrivit hotărârii, la articolul 1 „se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020″. În continuare hotărârea Parlamentului conține mai multe amendamente:

  • Pe durata stării de urgență, restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se dispune numai prin acte normative cu putere de lege.
  • Restrângerea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie determinată exclusiv de prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată și cu respectarea strictă a exigențelor art. 53 alin. (2) din Constituția României.
  • (3) Durata restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți nu poate depăși durata stării de urgență.
  • Pe durata stării de urgență, Guvernul va acționa pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ratificată prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994.
  • Pe perioada stării de urgență, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat.
  • În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgență pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale și măsurile cu caracter economic și social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor și efectele produse, precum și conformitatea acestora cu exigențele dispozițiilor art. 53 și art. 93 din Constituția României, ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare.
  • În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii și propuneri

 

Iată principalele declarații ale liderilor politici:

Călin Popescu TăriceanuParlamentarii ALDE vor vota împotriva decretului pentru că actuala stare de urgenţă instituie o discriminare umilitoare pentru persoanele peste 65 de ani considerate de Guvern incapabile, imature pentru a-şi asigura protecţia în faţa coronavirusului, iar acest lucru este unic în Europa.

Mircea Paşcan PMP: Măsurile luate în starea de urgenţă trebuie să continue, pentru că pericolul nu a trecut şi nicio ţară din Europa nu a ridicat această măsură excepţională. PMP pune în prim plan siguranţa şi sănătatea cetăţenilor şi va vota prelungirea stării de urgenţă.

Varujan Pambuccian, liderul Minorităților: Este un blocaj, în acest moment, între Parlament şi Guvern, care nu trebuie să continue! Este o mare eroare a Guvernului, pentru că îţi asumi anumite lucruri de unul singur. Nu ştiu dacă este bine să facă acest lucru, decizii pe care le ia fără să se consulte, nici măcar cu preşedintele.

Kelemen Hunor: UDMR va vota prelungirea stării de urgenţă, deşi unele măsuri nu au fost necesare. La învestirea în funcţie, PNL a primit un vot în alb, iar ulterior, a primit puteri sporite, prin decretul privind starea de urgenţă, pentru a gestiona situaţia de criză. Dacă evaluăm activitatea Guvernului din primele 30 de zile, ar trebuie sancţionat(…) Nu există suficientă încredere în acest Guvern.

Victor Ponta: „Pro România va vota împotriva decretului preşedintelui de prelungire a stării de urgenţă, deşi înţelegem măsurile sanitare, votăm împotrivă pentru că preşedintele şi Guvernul său refuză să ataşeze la acest decret un plan de repornire a economiei româneşti. Am cerut un asemenea plan şi nu există. Am cerut dreptul românilor de a munci în ţara lor, nu în alte ţări”.

Dan Barna „USR va vota acest decret pentru că noi considerăm că este nevoie de protecția cetățenilor. Guvernul trebuie să înceteze să se comporte ca si cum a primit un cec în alb. Vedem atitudinea asta de ţâfnă, de aroganţă total neproductivă”.

Daniel Fenechiu PNL: „Textul constituţional nu condiţionează în niciun fel măsura preşedintelui, Parlamentul poate încuviinţa sau nu decretul preşedintelui, dar nu poate stabili condiţii. Noi ştim foarte bine că PSD şi alţi colegi sunt deranjaţi de faptul că Guvernul a administrat impecabil această criză sanitară. Ştim că politica înseamnă să găseşti peste tot bube şi să-l acuzi pe cel care face parte din guvernare, face parte din democraţie, însă, dragi colegi, suntem astăzi în situaţia în care noi vorbim de sănătatea românilor şi de viitorul sanitar al României, sens în care toate giumbuşlucurile juridice, toate şmecheriile prin care noi încercăm să adăugăm la lege, la Constituţie, printr-o hotărâre a Parlamentului, nu îşi găsesc sensul”.

Senatorul PSD Titus Corlăţean: „PSD va vota prelungirea stării de urgenţă, cu articolele introduse prin care Guvernul este obligat să răspundă, în faţa Parlamentului pentru deciziile luate în această perioadă. Aceste articole se introduc niste clauze democratice iar restrângerea drepturilor nu trebuie să se facă abuziv. Atunci când profiţi de putere, în situaţii de criză, şi recurgi la achiziţii abuzive, la preţuri duble sau triple, când nu faci ceea ce trebuie să faci pentru cei aflaţi în linia întâi şi modifici regulile şi legile pentru a schimba oamenii abuziv din funcţii…(…) Să ştiţi că vă paşte un virus foarte periculos. Nu este corona, doamne fereşte, ci un virus care se numeşte lăcomia de putere”.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților Florin Roman: „Ați schimbat regulile constituționale peste noapte și ați introdus alte patru articole în proiectul de hotărâre. Solicităm adoptarea decretului privind instituirea stării de urgenţă în forma transmisă de preşedintele Klaus Iohannis, să procedăm în mod similar ca la primul decret. Atunci aţi acceptat că decretul nu poate fi modificat, acum aţi schimbat regulile constituţionale peste noapte. Din punct de vedere regulamentar, sunt încălcate cel puţin trei articole. (…) Nu avem un singur raport comun, avem trei rapoarte comune. Solicităm eliminarea articolele 2, 3, 4 şi 5 din proiectul de hotărâre”.